Belgia, achiziţie avioane F-35. Preşedintele Franţei: ,,strategic este contrară intereselor europene''

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Sursa foto: Axios
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Sursa foto: Axios

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că "regretă" decizia guvernului belgian de a cumpăra avioane de luptă F-35 americane "în locul unei oferte europene" şi a afirmat că această decizie este "contrară intereselor europene", transmite AFP.

Joi, guvernul de la Bruxelles a anunţat că Belgia a ales avioane de luptă F-35 produse de compania americană Lockheed Martin, în detrimentul aeronavelor Typhoon ale consorţiului european Eurofighter şi Rafale ale producătorului francez Dassault, pentru a-şi înlocui flota îmbătrânită de avioane F-16. Valoarea aeronavelor, care ar urma să fie livrate până în 2023, este estimată la 3,6 miliarde de euro.

Premierul belgian Charles Michel a precizat că este vorba de o serie de achiziţii militare grupate ce cuprind de asemenea drone, fregate, detectoare de mine şi vehicule blindate, din care o parte au fost deja anunţate şi cu care Belgia se va dota "atât în cadrul NATO cât şi în cadru european".

Preşedintele francez, aflat în Slovacia într-o vizită consacrată proiectelor sale privind Europa, inclusiv Europa apărării, a explicat că "oferta franceză a ajuns după termenul de închidere".

,,Regret alegerea făcută. Nu era doar oferta Rafale, mai era şi Eurofighter, o ofertă realmente europeană. Decizia este legată de o procedură belgiană, de constrângerile politice din această ţară, dar strategic este contrară intereselor europene", a adăugat Macron.

El s-a angajat să facă "totul ca la licitaţiile care vor veni să fie promovate oferte europene", insistând că "Europa trebuie să-şi dezvolte o capacitate reală a industriei de apărare europene, în toate ţările care cred în această aventură".

"Europa nu va fi puternică decât dacă va fi cu adevărat suverană şi va şti să se apere singură", a mai spus preşedintele francez

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel