Autoritățile din Transnistria au solicitat Rusiei să majoreze efectivele contingentului de menținere a păcii din republica autoproclamată  

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați ruși în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Soldați ruși în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 08.05.2023, că șeful biroului Transnistriei din Rusia, Leonid Manakov, a declarat că autoritățile transnistrene au solicitat părții ruse mărirea efectivelor contingentului de menținere a păcii de pe teritoriul republicii nerecunoscute, pe fondul deteriorării situației de la granița cu Ucraina.

UPDATE: Reacţia Chişinăului la solicitarea Tiraspolului către Moscova de a mări efectivul forţei de menţinere a păcii în Transnistria:

Leonid Manakov, şeful aşa-zisei reprezentanţe a Transnistriei la Moscova, nu are nicio atribuţie în legătură cu Acordul din 21 iulie 1992 care stipulează statutul forţei de menţinere a păcii în Transnistria, aşa că nu este în măsură să se exprime cu privire la mărirea numărului de "pacificatori" ruşi în stânga Nistrului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului Politici de Reintegrare din cadrul guvernului de la Chişinău, Mariana Sarî, scrie Agerpres.

***

Articolul inițial:

În prezent, numărul forțelor de menținere a păcii rusești din Transnistria nu depășește 450 de persoane, în timp ce numărul personalului stabilit prin documente este de 3.100 de militari.

Potrivit lui Manakov, în anul 1995, Rusia a redus în mod unilateral contingentul de menținere a păcii la două batalioane. Acum este posibilă creșterea numărului forțelor de menținere a păcii, această opțiune putând fi folosită în cazul amenințării cu acte teroriste sau alte acțiuni destabilizatoare.

“Încă din anul 1995, Rusia, printr-o decizie unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control, a redus dimensiunea propriului contingent de menținere a păcii la două batalioane de infanterie moto, deși inițial erau șase batalioane”, a declarat Manakov pentru RIA Novosti.

Tiraspolul a cerut în repetate rânduri Moscovei să mărească dimensiunea contingentului de menținere a păcii, chiar și pe cheltuiala cetățenilor ruși care locuiesc permanent în republică.

Situația de la granița Transnistriei cu Ucraina este una dificilă, având în vedere faptul că Kievul a concentrat o mare grupare de forțe armate în Regiunea Odesa. Înainte de aceasta, au apărut o serie de informații potrivit cărora Ucraina pregătește o serie de provocări la Tiraspol și în alte orașe ale republicii, pentru a distrage atenția Rusiei.

Interesul principal al Kievului în Transnistria este reprezentat de depozitele din apropierea satului Kolbasna, unde sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție, care aparțin Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei.

Potrivit părții ruse, Kievul a elaborat planuri de a sechestra aceste depozite pe fondul lipsei de muniție pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel