Autorităţile britanice asigură că nu au descoperit nicio dovadă de spionaj, după recenta pierdere a unor documente secrete

Eduard Pascu |
Data publicării:
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy

Autorităţile britanice au asigurat luni că nu au descoperit nicio dovadă de spionaj în urma descoperirii, în iunie, a unor documente secrete într-o staţie de autobuz din sudul Angliei, relatează Reuters.

Documentele, care au fost găsite de un trecător, conţineau detalii legate de o navă de război britanică şi potenţiala reacţie a Rusiei la trecerea acesteia prin Marea Neagră, transmite Agerpres.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat luni într-un comunicat că a fost efectuată o anchetă care a confirmat modul în care au fost pierdute documentele respective şi că persoanei responsabile de pierdere i-au fost retrase autorizările de securitate.

"Ancheta nu a găsit dovezi de spionaj şi a conchis că documentele nu au fost compromise de adversarii noştri", a subliniat Wallace.

Potrivit BBC, documentele clasificate, în total circa 50 de pagini cuprinzând e-mailuri şi prezentări PowerPoint, au fost găsite pe 22 iunie în spatele unei staţii de autobuz în Kent (sudul Angliei). Persoana care le-a descoperit a contactat BBC şi le-a predat acestuia, dorind să-şi păstreze anonimatul. Unele documente evocau o posibilă prezenţă militară britanică în Afganistan după retragerea forţelor internaţionale, altele referindu-se la posibila reacţie a Rusiei la trecerea vasului Royal Navy HMS Defender prin Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Armata rusă a afirmat ulterior că a tras focuri de avertisment în direcţia distrugătorului britanic, iar guvernul britanic a dezminţit, evocând "exerciţii de tiruri" ruseşti şi o "trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene", conform legislaţiei internaţional. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel