Autoritatea palestiniană condamnă acordul dintre Israel şi Emiratele Unite şi cere o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe

Eduard Pascu |
Data publicării:

Autoritatea Naţională Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, a calificat drept ''trădare'' a cauzei palestiniene acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi a cerut o ''reuniune de urgenţă'' a Ligii Arabe pentru denunţa acest acord, relatează AFP.

''Liderii palestinieni resping ceea ce au făcut Emiratele Arabe Unite. Este vorba de o trădare a Ierusalimului şi a cauzei palestiniene'', a indicat conducerea palestiniană într-un comunicat. Ea a solicitat o ''reuniune de urgenţă'' a Ligii Arabe şi a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) pentru a denunţa proiectul susţinut de SUA.

Proiectul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi puteri din Golf ca Bahrain, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite este unul dintre aspectele planului administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu salutat de israelieni, dar respins de palestinieni, transmite Agerpres.

Acest plan prevede, de asemenea, anexarea de către Israel a văii Iordanului şi a aproximativ a o sută de aşezări evreieşti din Cisiordania, considerate ilegale de dreptul internaţional. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi seară că va ''amâna'' proiectul, fără a ''renunţa'' totuşi la acesta.

Conducerea palestiniană ''refuză acest schimb între o suspendare a anexării ilegale şi normalizarea relaţiei cu Emiratele, care se face în detrimentul palestinienilor'', se arată în comunicat, calificând drept ''agresiune împotriva palestinienilor'' acordul între Israel şi Emirate.

 

Acordul va fi semnat la Washington

 

Preşedintele Donald Trump a anunţat că acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) va fi semnat în aproximativ trei săptămâni la Casa Albă de către premierul israelian Benjamin Netanyahu şi prinţul moştenitor din Abu Dhabi, şeicul emiratez Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, informează vineri AFP.

"Aştept cu nerăbdare să îi primesc la Casa Albă foarte curând pentru semnarea oficială a acordului. Acest lucru se va întâmpla probabil în următoarele trei săptămâni. Vor veni la Washington", a explicat preşedintele american în cadrul conferinţei de presă zilnice. Liderul de la Casa Albă le-a mulţumit premierului israelian şi şeicului emiratez, "două persoane fantastice prin viziunea şi calitatea lor de lideri".

Preşedintele Donald Trump a creat, de asemenea, o anumită confuzie, afirmând că planul israelian de anexare a unor părţi din Cisiordania este lăsat deoparte.

Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, care a participat la conferinţa de presă, a intervenit pentru a clarifica situaţia, afirmând că proiectul "nu a fost exclus definitiv"."Formularea a fost aleasă cu grijă de părţi. Pauză temporară, nu este exclus definitiv", a adăugat el.

Citește și: 'Acord de pace istoric', semnat de Israel și EAU, sub egida SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel