Australia acuză un act de agresiune: Navă a Chinei, misiune de spionaj pe coasta de vest australiană

Nava de recunoaștere chineză Haiwangxing, sursă foto: Ministerul Apărării via CanberraTimes.com.au
Nava de recunoaștere chineză Haiwangxing, sursă foto: Ministerul Apărării via CanberraTimes.com.au

Ministrul australian al apărării Peter Dutton a afirmat vineri că o navă de recunoaștere chineză s-a apropiat de coasta de vest a Australiei, denunţând un "act de agresiune" din partea Beijingului, relatează Agerpres, care citează Reuters. E vorba de nava Haiwangxing.

Nava chineză a fost observată în timp ce trecea prin dreptul staţiei de comunicaţii navale Harold E. Holt din Exmouth, utilizată de submarine australiene, americane şi aliate.

"Cred că este un act de agresiune. Cred acest lucru mai ales pentru că s-a apropiat atât de mult. S-a aflat în proximitatea instalaţiilor militare şi de informaţii de pe coasta de vest a Australiei", a explicat Dutton într-o conferinţă de presă.

Potrivit presei australiene, se crede că nava de recunoaștere chineză Haiwangxing încerca să monitorizeze manevre militare ale SUA și Australiei, manevre care au loc în cadrul unor exerciții comune.

Alegaţiile privind ameninţarea la adresa securităţii naţionale reprezentată de China reprezintă o temă majoră a campaniei în vederea alegerilor generale din 21 mai din Australia, menţionează Reuters.

Ministrul australian al apărării a mai apreciat că nava chineză a apărut într-un moment "bizar", dată fiind campania electorală.

În ultimii ani a mai fost semnalată prezenţa de nave ale forţelor chineze în largul coastelor de nord şi de est ale Australiei.

 

E vorba de o navă de recunoaștere denumită Haiwangxing, din clasa Dongdiao



În februarie, Beijingul şi Canberra s-au acuzat reciproc pentru un incident în care o aeronavă de patrulă maritimă australiană a fost vizată cu laser de pe un vas al forţelor navale chineze.

În incidentul anunţat vineri, Ministerul australian al Apărării a precizat că nava denumită Haiwangxing, o navă de recunoaştere clasa Dongdiao, s-a deplasat de-a lungul coastei de vest, pătrunzând pe 6 mai în Zona de excludere economică a Australiei şi apropiindu-se la 50 de mile marine de staţia de comunicaţii, pe 11 mai.

Ambasada chineză din Australia nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Reuters.

Ministrul Dutton a menţionat că Australia şi-a făcut o rutină din a atenţiona publicul în legătură cu prezenţa de nave ale forţelor chineze. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel