Au rămas doar 5 nave ruseşti din clasa Ropucha în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră după scufundarea navei de desant ''Caesar Kunikov''

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava rusă de desant ''Caesar Kunikov'', care ar fi fost scufundată într-un atac cu drone pe 14 februarie 2024, trece prin Bosfor în fața Saray Burnu din Istanbul, Turcia, la 14 decembrie 2015. Sursa Foto: Arif Hudaverdi Yaman/Getty Images).
Nava rusă de desant ''Caesar Kunikov'', care ar fi fost scufundată într-un atac cu drone pe 14 februarie 2024, trece prin Bosfor în fața Saray Burnu din Istanbul, Turcia, la 14 decembrie 2015. Sursa Foto: Arif Hudaverdi Yaman/Getty Images).

Doar cinci nave de desant din Clasa ''Ropucha'' mai sunt în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră, dintr-un total anterior de 13, după scufundarea navei ''Caesar Kunikov'' la 14 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk. Nava mare de desant ''Caesar Kunikov'' a fost scufundată în dimineața zilei de 14 februarie, în apropiere de litoralul orașului Alupka din Peninsula Crimeea, de către dronele navale Magura V5, au anunţat surse din cadrul Serviciului ucrainean de Informații Militare (GUR).

De asemenea, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că a fost o operațiune comună între armată și serviciile de informații militare.

Dmitro Pletenchuk a declarat că doar cinci din cele 13 nave "775" (nume de cod pentru navele ruseşti de desant din clasa Ropucha) au rămas în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră.

Youtube video image

Forbes a scris pe 14 februarie că au rămas doar patru nave de desant în urma scufundării navei ''Caesar Kunikov'', o flotă care cuprindea atât nave din clasa Ropucha, cât și din clasa Tapir.

Potrivit Serviciului ucrainean de Informații Militare GUR), nava ''Caesar Kunikov'' avea la bord, în mod normal, un echipaj format de până la 87 de persoane. Nu este clar la momentul publicării acestui articol câți membri ai echipajului se aflau pe navă în momentul în care aceasta s-a scufundat.

Serviciile ucrainene de informații au precizat că operațiunile de căutare și salvare nu au avut succes.

Nava soră a navei Caesar Kunikov, Novocherkassk, a fost "complet distrusă" de un atac cu rachete ucrainene în decembrie 2023, în timp ce era ancorată la Feodosia, în Crimeea ocupată, au precizat atunci chiar surse din cadrul Ministerul britanic al Apărării.

Novocherkassk era o navă de dimensiuni medii, cu o lungime de aproape 113 metri, proiectată pentru misiuni de desant și poate transporta vehicule blindate. Are un echipaj de aproximativ 87 de persoane și poate transporta alţi 240 de militari cu tot cu echipamente.

Potrivit site-ului Flotei ruse din Marea Neagră, ''Caesar Kunikov'' are specificații similare. Nu se știe, la momentul publicării acestei știri, câți membri ai personalului se aflau la bordul navei în momentul în care aceasta a fost scufundată de ucraineni.

Ambele nave au fost avariate anterior de atacurile lansate de Armata ucraineană asupra orașului portuar Berdiansk, în martie 2022. Nava de desant din clasa Tapir, Saratov, a fost, de asemenea, distrusă.

Nava de desant Minsk a fost, de asemenea, distrusă într-un atac de ucraineni asupra șantierului naval Sevmorzavod din Crimeea ocupată în septembrie 2023.

Site-ul Flotei ruse a Mării Negre a precizat că, începând cu 2024, în flotă au mai rămas doar cinci nave de debarcare, printre care și Caesar Kunikov.

Ucraina a lovit în mod repetat flota rusă din Marea Neagră de la începutul invaziei la scară largă, inclusiv scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral, în aprilie 2022 și un atac devastator cu rachete asupra sediului flotei din Crimeea ocupată, care ar fi ucis peste 30 de ofițeri ruşi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel