Atentat în Afganistan la mitingul electoral ale președintelui Ashraf Ghani

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În două atacuri sinucigașe, separate, revendicate de talibani și-au pierdut viața 48 de persoane, transmite AFP și France 24. Primul l-a vizat pe președintele afgan în exercițiu, Ashraf Ghani.

Primul atac sinucigaș a avut loc la un miting electoral al președintelui Ashraf Ghani și s-a soldat cu 26 de oameni morți. Un al doilea atac a vizat o bază a armatei din centrul Kabul și ucis 22 de oameni.

Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a lansat o declarație către mass-media spunând că atacatorii sinucigași talibani au fost în spatele ambelor atacuri, spunând că o motocicletă încărcată cu explozibil a vizat mitingul electoral al lui Ghani care se desfășura la marginea orașului Charakar din nordul provinciei Parwan. Ghani a fost prezent, dar nu a suferit răni în urma atentatului, a declarat șeful său de campanie. În acea explozie, 26 de persoane au fost ucise, potrivit lui Nasrat Rahimi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne. Patru dintre morți erau militari afgani, a spus el. Alte 42 de persoane au fost rănite, femei și copii.

În cel de-al doilea atentat, care a avut loc la doar câteva ore mai târziu, în inima Kabulului, nu departe de ambasada SUA, talibanii au vizat o bază a armatei afgane. Au ucis 22 de oameni, au spus oficialii guvernamentali. Mai multe persoane au fost rănite.

Alegerile contestate

 

Violența vine pe măsură ce Afganistanul va avea alegerile prezidențiale pe 28 septembrie - un vot la care talibanii se opun vehement. Grupul insurgent i-a avertizat pe afgani să nu voteze la alegeri și a spus că luptătorii lor vor viza campaniile electorale, precum și secțiile de votare.

Atacatorul care a vizat mitingul lui Ghani și-a detonat explozibilul la intrarea la miting, potrivit lui Hamed Aziz, un purtător de cuvânt al biroului de campanie al lui Ghani. Dar Aziz a spus că explozia s-a produs la o distanță sigură de unde Ghani se adresa unei mulțimi de aproximativ 2.200 de persoane.

Talibanii nu vor pace

 

Președintele în exercițiu, Ashraf Ghani a condamnat atacurile. "Continuându-și crimele, talibanii au dovedit încă o dată că nu doresc pace și stabilitate în Afganistan și că toate mișcările lor nu sunt altceva decât înșelăciune", a spus Ghani într-o declarație publicată de palatul prezidențial.

Firdaus Faramarz, purtătorul de cuvânt al șefului poliției din Kabul, a declarat că atacul din inima capitalei afgane a avut loc lângă Piața Massood, o zonă foarte aglomerată din centrul orașului. În zonă se află un campus NATO și SUA, la fel ca și mai multe ministere afgane.

 

Negocieri stopate de atacuri

 

Între timp, forțele afgane susținute de aliații lor din SUA au intensificat în ultimele săptămâni atacurile împotriva ascunzătorilor talibanilor.

Talibanii au refuzat, de asemenea, să se întâlnească cu reprezentanții guvernului Ghani pentru discuții, iar în ultimele săptămâni, la Kabul au fost două atacuri care l-au determinat Trump să oprească negocierile cu talibanii, inclusiv unul care a ucis doi soldați ai NATO, dintre care unul american. Un alt soldat american a murit luni în luptă în Afganistan.

Moartea acestuia a fost al 17 deces din rândul militarilor SUA dislocați în Afganistan în acest an, conform Pentagonului. În războiul care durează de 18 ani peste 2.400 de militari americani și-au pierdut viața.

 

Talibanii au plecat în periplu în căutarea sprijinului

 

Marți, talibanii afgani au fost în Iran, vizitând oficiali la Teheran, în timp ce săptămâna trecută au fost în capitala rusă unde au avut întâlnire cu Zamir Kabulov, însărcinatul președintelui Vladimir Putin pentru Afganistan.

Agenția de știri semi-oficială Borna din Iran a citat, marți, pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Abbas Mousavi, afirmând că delegația afgană a discutat „ultimele” evoluții cu oficialii iranieni.

Vezi și: Atentat asupra unei baze militare din Kabul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel