Atac Yemen, civili uciși. Coaliția se apără: ”Operațiune militară legitimă”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Yemen - imagine simbol
Yemen - imagine simbol

Coaliţia condusă de Arabia Saudită în Yémen a calificat joi drept 'o operaţiune militară legitimă' atacul întreprins în nordul Yemenului şi care, potrivit Crucii Roşii Internaţionale, a provocat zeci de victime, printre care copii, transmit AFP şi dpa.

'Atacul care s-a produs astăzi în provincia Saada este o operaţiune militară legitimă împotriva unor elemente care (...) au tras noaptea trecută o rachetă contra oraşului (saudit) Jizan, făcând un mort şi răniţi printre civili', a declarat coaliţia, într-un comunicat.

Aceasta intervine în Yemen în sprijinul forţelor guvernului recunoscut internaţional, împotriva rebelilor houthi.

Coaliţia a anunţat miercuri că apărarea antiaeriană saudită a interceptat în sudul Arabiei Saudite o rachetă lansată de rebelii houthi, fragmente din aceasta omorând un yemenit şi rănind alte 11 persoane.

Potrivit Crucii Roşii Internaţionale, atacul de joi din Yemen a vizat un autobuz care transporta copii într-o piaţă din Dahyan, în nordul provinciei Saada, o zonă controlată de houthi. Atacul a provocat 'zeci de morţi şi de răniţi', a indicat Crucea Roşie, fără a da alte detalii.

Cifrlele înaintate de rebeli

Conform postului de televiziune Al-Massirah al rebelilor, 39 de oameni au murit şi 51 au fost răniţi, 'în majoritatea lor copii'.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită susţine însă că 'această operaţiune a fost întreprinsă cu respectarea dreptului umanitar internaţional' şi că va lua 'toate măsurile pentru a răspunde acţiunilor criminale ale miliţiilor teroriste ale houthi supuse Iranului', acuzându-i pe rebeli că recrutează copii.

Rebelii houthi, proveniţi din minoritatea zaidită (o ramură a şiismului), sunt sprijiniţi de Iran, care neagă însă că le-ar furniza ajutor militar.

Coaliţia arabă a fost acuzată în mai multe rânduri de atacuri soldate cu sute de victime civile. Ea şi-a recunoscut responsabilitatea anumitor raiduri, dar i-a acuzat pe rebeli că se ascund printre civili sau că se folosesc de aceştia drept scuturi umane.

Războiul din Yemen a făcut peste 10.000 de morţi după intervenţia coaliţiei în martie 2015 şi a provocat 'cea mai gravă criză umanitară' actuală din lume, potrivit ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel