Atac masiv asupra Israelului: 270 de rachete lansate de Jihadul Islamic, proxy al Iranului. A fost țintit inclusiv Tel Avivul

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Gruparea teroristă Jihadul Islamic a lansat un atac masiv asupra Israelului. Au fost lansate din Gaza 270 de rachete, inclusiv una spre Tel Aviv. 

Ca urmare a acestui atac masiv, Europe Israel Press Association (EIPA) a organizat un briefing cu media internațională, la care a luat parte și DefenseRomania

În cadrul briefingului au explicat situația din regiune lt.-col. Richard Hecht, purtător de cuvânt pentru presa internațională a IDF (Forțelor de Apărare ale Israelului) și profesorul Kobi Michael, expert pe spațiul Orientului Mijlociu și INSS Senior Researcher and editor-in-chief of 'Strategic Assessment'.

„Israelul e sub un atac al Jihadului Islamic Palestinian, posibil și a unor grupări teroriste minore auxiliare. Au fost zvonuri și asupra Hamas, dar informațiile noastre confirmă că atacul e lansat de Jihadul Islamic. Au fost lansate 270 de rachete către Israel. Unele lansări au fost ratate, altele au căzut în vecinătatea Fâșiei Gaza. O rachetă a fost interceptată la sud de Tel Aviv”, a confirmat purtătorul de cuvânt al IDF.

Sistemele antiaeriene au interceptat atacul. Potrivit IDF, 62 dintre rachete au fost interceptate de Iron Dome.

Atacul e un răspuns al operațiunilor IDF împotriva liderilor Jihadului Islamic din aceste zile. Săptămâna trecută Armata Israelului a neutralizat lideri importanți și comandanți militari ai Jihadului Islamic în Gaza, dar și depozite de muniție ai grupării teroriste.

„Aceștia erau factori de destabilizare. Dacă m-ați fi întrebat ieri vă spuneam că ne-am atins scopul. Azi au fost identificate pregătiri de lansări de rachete iar IDF a neutralizat aceste puncte”, a adăugat oficialul IDF.

 

Jihadul Islamic Palestinian e un proxy al Iranului. Nicio lansare nu se face fără acordul Teheranului

 

2. Jihadul Is... (jihadul-islamic_91359600.png)

Jihadul Islamic Palestinian

Expertul și profesorul Kobi Michael a explicat în cadrul briefingului că Jihadul Islamic Palestinian e dependent în totalitate de Iran. Gruparea teroristă activează în Fâșia Gaza și Cisiordania și rivalizează cu Hamas, cealaltă mare grupare teroristă din regiune.

„Pentru a înțelege ce se întâmplă în teren trebuie să ne întoarcem la martie 2022. Israel se confruntă cu o campanie foarte bine orchestrată încă de atunci. Jihadul Islamic Palestinian e o organizație teroristă mai mică în comparație cu Hamas, dar sunt alte diferențe majore. Jihadul Palestinian e în toate sensurile un proxy iranian. Depinde în totalitate de Iran și nu poate acționa fără sprijinul Iranului. Teheranul finanțează gruparea și o înarmează masiv cu armament de contrabandă prin Liban, Siria, prin Valea Iordanului și nordul Cisiordaniei. Din acest motiv Jihadul Palestinian a devenit o grupare puternică și cu o mare influență mai ales în districtele nordice ale Cisiordaniei.

Hamas e și ea un proxy al Iranului, dar nu e la fel de dependentă de Teheran. Hamas poate exista chiar și fără ajutorul Iranului, chiar dacă și ea beneficiază de el. Hamas e o grupare complexă, nu o entitate monolitică. Agenda liderilor Hamas din Fâșia Gaza și Cisiordania diferă”, a explicat  Kobi Michael care a adăugat că liderii Hamas urmăresc obiective diferite, inclusiv politice, cu implicația altor actori din regiune.

Jihadul Islamic Palestinian reprezintă radicalismul în cel mai violent mod posibil. 

„Obiectivul lor principal e un conflict armat total cu Israelul. Ei nu au niciun interes să ia locul Fatah (n.r. - Autoritatea Națională Palestiniană, organism de guvernare înființată în 1994 ca urmare a Acordurilor de la Oslo care administrează politic Fâșia Gaza și o parte din Cisiordania și care colaborează politic cu Israelul). Jihadul Isalmic nu intenționează să administreze politic teritoriile Fatah, au un singur obiectiv: Să conducă un război total împotriva Israelului cu sprijinul Iranului. Sunt o unealtă în mâinile iranienilor. Hamas pe de altă parte e o organizație teroristă mult mai complexă și mai mare, o forță militară, dar în același timp și un actor politic și ideologic împotriva Fatah. Strategia lor e să câștige controlul total al întregului sistem palestinian, inclusiv Fatah. Hamas reprezintă o amenințare existențială pentru Autoritatea Palestiniană (Fatah)”, a explicat Kobi Michael.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel