Atac jihadist asupra personalului ONU din Nigeria

Eduard Pascu |
Data publicării:

Persoane suspectate de terorism au atacat oraşul Dikwa din nord-estul Nigeriei, a anunţat ONU marţi, precizând că lucrători umanitari şi personal ONU au fost vizaţi direct, relatează DPA şi AFP.

Atacatorii au deschis focul în oraşul Dikwa, din statul Borno, unde se aflau zeci de lucrători umanitari, inclusiv personal ONU, transmite Agerpres.

Mai multe facilităţi de ajutor umanitar au vizate direct în atac, care a început luni noapte şi era încă în desfăşurare marţi, la prânz, a precizat într-un comunicat Edward Kallon, responsabil pentru Nigeria al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

"Mai multe instalaţii umanitare au fost vizate direct. Sunt revoltat să aud că sediile mai multor agenţii de ajutor şi un spital au fost incendiate sau au fost deteriorate", a declarat Kallon.

Conform Yerwa Express News atacul vine la scurt timp după ce forțele ONU au efectuat un transport de alimente și alte produse nealimentare către localnici.

Cu o seară înainte teroriștii  au mai încercat un atac dar au fost respinși de trupele nigeriene, mai precizează sursa citată

Soldații se află într-o luptă acerbă cu teroriștii, iar guvernul local Mafa, care se află la doar 38 km distanță, a trimis trupe în sprijin. Se pare că deja mai multe structuri guvernamentale din oraș au fost incendiate.

Trupele nigeriene au lansat mai multe rachete împotriva pozițiilor ocupate de teroriști la marginea orașului Dikwa.

ONU este profund îngrijorat pentru siguranţa civililor la Dikwa, inclusiv a persoanelor strămutate din afara sau din interiorul taberelor şi a miilor de oameni care s-au întors în comunitate pentru a-şi reface viaţa, se mai notează în comunicat.

"Atacul violent va afecta sprijinul furnizat unui număr de aproape 100.000 de persoane care au nevoie disperată de asistenţă umanitară şi de protecţie, în special în contextul în care pandemia de COVID-19 riscă să se răspândească în statul Borno", a adăugat Kallon.

Nord-estul Nigeriei este vizat frecvent de atacuri teroriste comise de două grupări active în zonă: gruparea teroristă islamistă Boko Haram şi Statul Islamic în provincia Africa de Vest, care a jurat credinţă organizaţiei jihadiste mondiale cu acelaşi nume.

Teroriştii au lansat atacuri şi în statele vecine Camerun, Ciad şi Niger.

Din 2009, mii de persoane au murit au fost ucise de fundamentaliştii islamişti din regiune, iar circa 2,5 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel