Astăzi se serbează Ziua mondială maritimă

S.I. Catalin |
Data publicării:

Sărbătorită în ultima zi de joi a lunii septembrie, în 2018, la 27 septembrie, Ziua mondială maritimă, are ca temă ''Organizaţia Maritimă Internaţională 70: Moştenirea noastră - Un transport maritim mai bun pentru un viitor mai bun'', potrivit www.un.org şi www.imo.org.

În 2018, Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) celebrează 70 de ani de la adoptarea Convenţiei care a stabilit înfiinţarea Organizaţiei.

Scopul acestei zile este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia un aspect special al activităţii Organizaţiei Internaţionale Maritime.

Organizaţia Maritimă Internaţională este o agenţie specializată în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Londra. Bazele Organizaţiei Maritime Internaţionale au fost puse în 1948, în cadrul unei conferinţe internaţionale, desfăşurată la Geneva. Organizaţia a fost înfiinţată în scopul facilitării cooperării în domeniul navigaţiei maritime internaţionale, asigurării securităţii maritime, prevenirii poluării mărilor şi oceanelor şi al elaborării convenţiilor internaţionale privind navigaţia maritimă. Până la 22 mai 1982, s-a numit Organizaţia Interguvernamentală Consultativă pentru Navigaţie Maritimă.

OMI are 174 de state membre şi trei membri asociaţi (Insulele Feroe, Hong Kong şi Macao). Primul stat care a ratificat convenţia a fost Marea Britanie, în 1949. Cei mai recenţi membri sunt Armenia (2018) şi Nauru (2018), potrivit www.imo.org.

România este membră a acestei organizaţii din 1965 şi, în această calitate, ia parte la toate convenţiile internaţionale majore privind siguranţa navigaţiei, prevenirea poluării şi facilitarea traficului maritim internaţional.

Industria internaţională de transport maritim este responsabilă pentru transportul a aproximativ 90% din comerţul mondial, notează www.ics-shipping.org, care consideră totodată că transportul maritim este motorul economiei globale. Fără transport maritim, comerţul intercontinental, transportul în vrac al materiilor prime şi importul/exportul de alimente şi bunuri prelucrate nu ar fi posibile. Potrivit aceluiaşi site, există circa 50.000 de nave comerciale care transportă orice fel de mărfuri la nivel internaţional. Flota mondială este înregistrată în peste 150 de ţări şi este condusă de un echipaj format din peste un milion de navigatori de toate naţionalităţile.

Transportul maritim comercial a fost unul dintre primele sectoare care a adoptat standarde internaţionale de siguranţă implementate pe scară largă. Organizaţia Maritimă Internaţională a elaborat, în special, un cadru cuprinzător de reglementări globale privind siguranţa maritimă, care sunt aplicate la nivel mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel