Ascensiunea militară a Chinei schimbă echilibrul global al puterii. Stoltenberg: China se apropie de noi

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Influenţa în creştere a Chinei perturbă echilibrul relaţiilor de putere la nivel mondial, a susţinut miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei deplasări la Copenhaga, transmite Agerpres, citând DPA.

''Echilibrul global al puterii este în schimbare întrucât China devine o putere militară mai mare şi mai solidă'', a declarat Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, într-o întâlnire cu premierul danez Mette Frederiksen.

''China se apropie de noi. O vedem în spaţiul cibernetic, o vedem în spaţiu, o vedem în Africa şi în Arctica. Şi vedem cum China încearcă să controleze infrastructura esenţială aici în Europa. Toate acestea au implicaţii asupra securităţii'', a adăugat el.

În luna iunie, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat o poziţie mai dură faţă de China, afirmând că atitudinea Beijingului reprezintă ''provocări sistemice pentru ordinea internaţională bazată pe reguli''.

Adversarul tradiţional al alianţei militare transatlantice este Rusia, dar preşedintele american Joe Biden încearcă să convingă ceilalţi aliaţi să acorde o atenţie sporită Beijingului.

Jens Stoltenberg a reiterat miercuri că relaţiile cu Moscova au ajuns într-un punct minim, adăugând că aceste raporturi nu au mai fost atât de dificile de la finalul Războiului Rece.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel