Arme nucleare. Rusia își modifică strategia privind utilizarea arsenalului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) a recomandat Consiliului Securităţii Rusiei să stabilească noi condiţii pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia.

Recomandările au fost elaborate de Comisia pentru apărare şi securitate din cadrul Consiliului Federaţiei, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării, Statului Major al armatei ruse şi ai Consiliului Securităţii Rusiei, organism consultativ pe lângă preşedinţia rusă. Responsabili ai acestor instituţii au dezbătut problema respectivă în cadrul unei 'mese rotunde' ce a avut loc miercuri la Moscova.

Politicieni şi militari deopotrivă au cerut să fie definiţi clar factorii pentru cazul unui răspuns la utilizarea de către un potenţial inamic a armelor hipersonice şi a altor tipuri de arme strategice non-nucleare.

Participanţii la dezbaterea menţionată au subliniat de asemenea necesitatea elaborării unui proiect în domeniul 'strategiei naţionale militare' şi actualizării 'Fundamentelor politicii ruse în domeniul descurajării nucleare'.

Senatorii şi reprezentanţii instituţiilor de apărare au decis să facă aceste recomandări în contextul în care - potrivit lor - în ultimul timp a crescut riscul de rezolvare a problemelor internaţionale, regionale şi locale prin mijloace armate, prin conflicte la scară largă, cu utilizarea de mijloace convenţionale şi arme nucleare.

În plus, în lume apar noi tipuri de arme şi echipamente militare, există o transformare a formelor şi metodelor de război, se menţionează în documentul cu titlu de recomandare.

Autorii textului atrag atenţia asupra absenţei legilor privind forţele armate (în Rusia), construcţia militară şi controlul civil asupra activităţilor din domeniul apărării.

Potrivit acestora, prevederile unor actuale legi federale au un caracter declarativ, acestea nu prezintă în mod clar competenţele, drepturile şi obligaţiile, nu prevăd răspunderea juridică a persoanelor implicate în asigurarea securităţii militare.

Doctrina militară rusă nu menţionează posibilitatea unui 'atac preventiv' cu utilizarea de ogive nucleare. Rusia îşi rezervă dreptul să-şi utilizeze arsenalul în caz de agresiune împotriva teritoriului său sau a aliaţilor săi ori în caz de 'ameninţare la adresa existenţei statului', potrivit AFP.

'Concepţia noastră vizează răspunsul la o eventuală lovitură. Aceasta înseamnă că suntem pregătiţi şi vom recurge la arma nucleară doar atunci când vom fi siguri că un agresor potenţial a lovit teritoriul nostru', a explicat preşedintele rus Vladimir Putin în luna octombrie în cadrul Clubului de discuţii Valdai, subliniind că utilizarea armelor nucleare echivalează cu o catastrofă globală, iar Rusia nu poate fi iniţiatorul acesteia. Tot atunci Putin a spus că în caz de război nuclear 'ruşii vor merge în Rai ca martiri, iar agresorii vor crăpa pur şi simplu pentru că nu vor avea timp nici să se pocăiască', după cum au transmis la vremea respectivă agenţiile de presă ruse TASS şi RIA Novosti.

Rusia reproşează SUA noua lor doctrină nucleară adoptată la începutul anului 2018, care vizează să doteze armata americană cu noi arme nucleare cu putere redusă, aminteşte AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel