Arme nucleare în Belarus: Ucraina cere convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU

MiG-31K rus, purtând o rachetă Kinzhal
MiG-31K rus, purtând o rachetă Kinzhal

Astfel de intenții ale rușilor subminează principiile Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, spun oficilii ucraineni.

Ucraina cere convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu declarațiile Federației Ruse cu privire la amplasarea de arme nucleare tactice în Belarus, se precizează în declarația Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe observă că ultimele declarații ale Federației Ruse cu privire la intenția de a desfășura arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului subminează principiile Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, arhitectura dezarmării nucleare și principiile internaționale ale sistemului de securitate în ansamblu.

Se subliniază că intenția de a plasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului, încălcând obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, va transforma această țară într-un ostatic al Kremlinului și va avea consecințe catastrofale pentru viitorul său.

Ministerul Afacerilor Externe solicită țărilor G7 și Uniunii Europene să avertizeze autoritățile din Belarus cu privire la consecințele de amploare pentru Belarus dacă va accepta să accepte arme nucleare tactice din Rusia pe teritoriul său.

În plus, Ucraina  spune că se așteaptă la o contracarare efectivă la șantajul nuclear al Kremlinului de către Marea Britanie, China, SUA și Franța, în special în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, și solicită convocarea imediată a unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU în acest scop.

Reamintim că Putin și-a anunțat intenția de a desfășura arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. În același timp, el a subliniat că liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, i-ar fi cerut acest lucru.

Potrivit lui Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate, declarația lui Putin despre planurile de desfășurare a armelor nucleare tactice în Belarus creează condiții și mai mari pentru destabilizarea internă a acestei țări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel