Armata rusă pierde rapid artileria - Statul Major General ucrainean

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Artileria rusă a început de aproximativ două săptămâni să înregistreze o rată ridicată a pierderilor zilnice.

Informațiile și graficele prezentate de Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate ucrainene arată că trupele ruse au pierdut în ultima săptămână aproape 190 de piese/sisteme de artilerie, ceea ce înseamnă o medie de 27 de unități pe zi.

Artileria rusă a început să piardă zilnic peste 20 de piese/sisteme de artilerie (aproximativ un divizion) încă de acum două săptămâni, ceea ce înseamnă o creștere importantă față de primele 10 zile ale lunii mai, când media pierderilor zilnice era de aproximativ 14 piese/sisteme. Comparativ cu ultima decadă din aprilie, saltul este și mai mare, rata zilnică de pierderi  a artileriei rusești fiind de aproximativ 9 – 10 unități.

Cauza sau cauzele acestei decimări a artileriei ruse nu au fost precizate public de SMG ucrainean și este, probabil, ca astfel de informații să nu fie dezvăluite în mass media prea curând.

Drone Vs. Artilerie

Drone kamikaze Switchblade 600

Totuși, în analiza publicată, pe 19 mai, de think-tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI), este prezentat un amănunt interesant referitor la capabilitățile avansate ale armatei ruse de a bruia avioanele fără pilot ucrainene. Astfel, potrivit experților britanici, forțele ucrainene pierd peste 350 de UAV-uri în fiecare zi, în cel de-al doilea an de război cu Rusia.

Evaluarea britanică despre contracararea UAV-urilor ucrainene confirmă legătura dintre folosirea lor și pierderile înregistrate de artileria rusă. În lunile martie, aprilie și, probabil, prima jumătate din mai, eficiența ridicată a sistemelor rusești de război electronic au limitat acțiunea UAV-urilor ucrainene. Dar, în cele din urmă specialiștii ucraineni, probabil, ajutați de cei din NATO au reușit în cele din urmă să instaleze pe UAV-uri sisteme de comunicații rezistente la mijloacele de bruiaj ale rușilor, ceea ce le-a permis să distrugă mai multe piese/sisteme de artilerie în ultimele două săptămâni. De altfel, specialiști occidentali în război electronic au precizat, în mai multe rânduri, că acesta este un ”joc de-a șoarecele și pisica”, fiecare parte reușind doar pentru o scurtă perioadă de timp să dețină supremația.

Cu siguranță, sunt mai multe explicații pentru succesul forțelor ucrainene împotriva artileriei rusești. Probabil, țările NATO și partenere au furnizat militarilor ucraineni mai multe radare contrabaterie, astfel încât să acopere mai bine linia frontului. De asemenea, este posibil ca țările care sprijină Ucraina să-i pună la dispoziție informații mai detaliate, inclusiv de la sateliți cu sisteme de observare de înaltă rezoluție, despre ceea ce au rușii în adâncimea tactică, unde se află majoritatea sistemelor lor de artilerie.

Însă ceea ce dă o greutate și mai mare succesului ucrainean este că, pentru forțele rusești, artileria este vitală și, în plus, această rată zilnică ridicată de pierderi în artilerie este înregistrată chiar în ajunul contraofensivei ucrainene.

În dimineața zilei de 27 mai, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zaluzhnîi a postat pe rețelele sale de socializare un videoclip care face destul de direct aluzie la iminenta declanșare a așteptatei contraofensive ucrainene. În materialul publicat, soldații ucraineni se pregătesc de luptă, rostind o rugăciune de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel