Armata israeliană trimite trupe în Cisiordania şi în Gaza

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata israeliană a anunţat miercuri seară că îşi va consolida prezenţa în Cisiordania şi în apropiere de Fâşia Gaza cu ''trupe de luptă'', la o zi după anunţarea proiectului american pentru Orientul Mijlociu, relatează AFP.

"După o evaluare a situaţiei, s-a decis consolidarea diviziunilor noastre din Iudeea şi Samaria (denumire dată de autorităţile israeliene în Cisiordania) şi Gaza cu trupe de luptă suplimentare", a indicat armata într-un comunicat, transmite Agerpres.

Armata a anunţat deja marţi, cu câteva ore înainte de anunţarea la Washington a planului american, desfăşurarea de întăriri de trupe de infanterie în Valea Iordanului, zonă strategică care reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania ocupată.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis, cu puţin înainte de alegerile din septembrie, că va anexa această vale. Acum, planul american susţine în acest sens proiectul premieruluui Netanyahu şi, prin urmare, anexarea acestui teritoriu de către Israel.

Printre numeroasele puncte sensibile ale proiectului american figurează anexarea de către Israel a coloniilor înfiinţate în Cisiordania ocupată din 1967, în special Valea Iordanului, care - potrivit planului - trebuie să devină frontiera de est a Israelului.

Planul american stabileşte Ierusalimul drept 'capitala indivizibilă a Israelului' şi propune crearea unei capitale a statului palestinian limitată la suburbiile Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat din 1967 de Israel, care apoi l-a anexat, dar comunitatea internaţională nu a recunoscut aceasta.

Vezi și: Hamas, întâlnire 'de urgenţă' cu Mahmoud Abbas, înainte ca Trump să prezinte planul de pace pentru Orient

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel