Armata franceză va primi 122 de tancuri modernizate Leclerc XLR

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate pe contul de Twitter al armatei franceze "Armée de Terre" la 31 octombrie 2022, în prezent, forţele armate franceze au în dotare un total de 222 de tancuri Leclerc, iar până în anul 2025, 122 dintre acestea vor fi modernizate la standardul Leclerc XLR.

Tancul francez Leclerc XLR a fost prezentat de compania franceză Nexter Systems în cadrul expoziției de apărare Eurosatory de la Paris, în iunie 2022.

Modernizarea tancului Leclerc la standardul Leclerc XLR face parte dintr-un ambițios program de modernizare al armatei franceze numit programul ,,Scorpion'', care constă într-un efort de modernizare de 6,8 miliarde de dolari, realizat de mai multe companii franceze.

În general, prin programul ,,Scorpion'' armata franceză intenţionează să modernizeze un set de vehicule și sisteme terestre de arme mai vechi. Acest program pare a fi esențial pentru Franța, deoarece va permite țării să își modernizeze substanţial armata.

În special, programul de upgrade „XLR” pentru tancurile franceze se referă la integrarea de noi funcții și sisteme, făcând din noul Leclerc un tanc de nouă generație, care va fi „protagonistul” ambițiosului program militar „Scorpion” în valoare de 6,7 miliarde de dolari. Programul militar „Scorpion” este strâns legat de modernizarea forțelor terestre franceze şi se desfăşoare pe o perioadă de 11 ani.

Leclerc Scorpion sau XLR este o versiune modernizată a tancului de luptă Leclerc de fabricație franceză, proiectat și fabricat de compania franceză Nexter Systems. Tancul Leclerc modernizat va avea mai multă putere de foc, dar şi de o protecție ridicată.

Leclerc XLR păstrează armamentul principal original al Leclerc-ului standard, care constă într-un tun cu țeavă lisă Giat de 120 mm. Pe lângă staţia de arme telecomandă, fabricată de compania belgiană FN Hersta, echipată o mitralieră de 7,62 mm, dispune şi de noi sisteme de comunicații care îi vor permite să facă schimb de date şi informaţii în timp real cu alte vehicule de luptă precum Serval și Jaguar.

Tancul Scorpion este modernizat cu un nou pachet de blindaj - dispune de un blindaj modular suplimentar instalat pe carenă și turelă. Părțile laterale ale tancului sunt protejate de un blindaj pasiv gros, în timp ce partea din spate este prevăzută cu un blindaj de tip cușcă pentru a proteja compartimentul motorului împotriva atacurilor cu RPG-uri. 

Implementarea programului SCORPION a necesitat dezvoltarea a trei noi platforme. Acestea sunt vehiculul blindat multi-rol Griffon (VBMR), vehiculul blindat de recunoaștere Jaguar (EBCR) și vehiculul blindat ușor multirol Serval. De asemenea, a necesitat modernizarea echipamentelor deja existente pe tancul Leclerc.

În 2020, Armata Franţei avea în stare operaţională 222 de tancuri Leclerc și 18 DCL [Dépanneurs Char Leclerc] – vehicule blindate de recuperare bazat pe șasiul de la Leclerc. Ca parte a programului militar SCORPION, 200 de tancuri Leclerc trebuie modernizate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel