Armata franceză a testat în premieră o rachetă de croazieră lansată de pe un submarin

Eduard Pascu |
Data publicării:

Franţa a efectuat marţi, pentru prima dată, un test cu rachetă de croazieră de pe un submarin, conform unui comunicat de presă al ministerului francez al apărării, transmite AFP.

Suffren, o nouă generaţie de submarine nucleare de atac (clasa Barracuda) a efectuat "cu succes" acest test de lansare a unei rachete de croazieră navală (MdCN) în largul localităţii Biscarrosse din departamentul Landes situat în sud-vestul Franţei, transmite Ministerul Apărării din Franța.

"Acest succes conferă o nouă capacitate strategică marinei noastre şi o plasează printre cele mai bune din lume", a salutat premiera ministrul forţelor armate Florence Parly. "Forţele submarine franceze puteau până acum să lovească submarine şi nave de suprafaţă. Acum pot distruge infrastructură terestră grea pe o distanţă lungă", a adăugat ea, transmite Agerpres.

Franţa se alătură astfel cercului închis din care fac parte state echipate cu rachete navale de croazieră, precum Tomahawk, racheta americană care a devenit cunoscută după războiul din Golf din 1991.

Cu o autonomie de o mie de kilometri, MdCN este destinată să atingă obiective situate în profunzimea teritoriului inamic, precum centre politice, structuri antiaeriene sau radare. Racheta este complementară celei de croazieră aeropurtate şi până acum se afla în dotarea fregatelor europene multi-misiune FREMM.

"Capacitatea sa de a opera de pe un submarin permite să planeze asupra adversarului ameninţarea constantă şi nedetectată a unui atac de pe mare", a subliniat ministrul francez al forţelor armate.

Suffren este primul dintr-o serie de şase noi submarine de atac cu propulsie nucleară, mai discrete şi mai bine dotate cu armament. Livrarea către marina franceză este prevăzută pentru sfârşitul anului 2020, urmând să devină operabil în 2021.

Clasa Barracuda va înlocui cele şase submarine din clasa Ruby date în funcţiune la începutul anilor 1980.

Citește și: Franța începe testele cu noul submarin din clasa Barracuda, Suffren

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel