Armata chineză sustine ca a pus pe fuga crucişătorul american USS Chancellorsville din Marea Chinei de Sud U.S. Navy a comunicat că afirmaţiile Chinei sunt "false"

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Armata chineză a anunţat marţi că a alungat un crucişător american cu rachete ghidate ce "a pătruns ilegal" în apele din apropierea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud, un anunţ contestat de Marina SUA, informează Reuters.

"Acţiunile armatei americane au violat grav suveranitatea şi securitatea Chinei", a declarat Tian Junli, purtător de cuvânt al Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare.

Nava în cauză, crucişătorul cu rachete ghidate USS Chancellorsville, a navigat recent prin Strâmtoarea Taiwan.

Într-un comunicat, Marina SUA a comunicat că afirmaţiile Chinei sunt "false", numindu-le "cele mai recente dintr-un şir lung de acţiuni ale RPC (Republica Populară Chineză n.r.) de a denatura operaţiunile maritime legale ale Statelor Unite".

"USS Chancellorsville a condus acest FONOP în conformitate cu dreptul internaţional şi apoi a continuat să desfăşoare operaţiuni normale în apele unde se aplică libertăţile mării libere", potrivit comunicatului, referindu-se la "libertatea operaţiunii de navigaţie" prin acronimul său militar FONOP. "Statele Unite apără dreptul fiecărei naţiuni de a zbura, naviga şi opera oriunde permite dreptul internaţional", se notează în comunicat, potrivit Agerpres.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud şi aceste ape au devenit unul dintre multele puncte nevralgice în relaţia cu Statele Unite.

Statele Unite resping ceea ce numesc revendicările teritoriale ilegale ale Chinei în aceste ape bogate în resurse, aminteşte Reuters.

Navele de război americane au trecut prin Marea Chinei de Sud cu o frecvenţă tot mai mare în ultimii ani, într-un efort de a arăta că pretenţiile chineze nu sunt valide.

Mai devreme, armata chineză a declarat că cea mai recentă trecere a unui crucişător american arată că Statele Unite sunt un "risc pentru securitate" în Marea Chinei de Sud şi că aceasta "este o altă dovadă (...) a hegemoniei lor în navigaţia şi militarizarea Mării Chinei de Sud".

Armata chineză a anunţat că trupele sale vor rămâne în alertă maximă, a scris Comandamentul Teatrului de Sud pe contul său de pe reţeaua socială WeChat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel