Arabia Saudită respinge acuzațiile Iranului de implicare în asasinarea omului de știință iranian

Eduard Pascu |
Data publicării:

Un înalt responsabil saudit a respins marţi acuzaţiile şefului diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, care au sugerat că regatul saudit ar fi jucat un rol în asasinarea unui eminent fizician nuclear iranian săptămâna trecută, notează AFP.

Luni, Mohammad Javad Zarif a evocat pe contul său de Instagram o "conspiraţie", menţionând o întâlnire secretă în Arabia Saudită între prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Această întâlnire a avut loc la 22 noiembrie, potrivit unor surse israeliene, dar Riadul a dezminţit-o. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se afla atunci în Arabia Saudită.

"Vizitele precipitate efectuate de Pompeo în regiune, o reuniune tripartită în Arabia Saudită şi declaraţiile lui Netanyahu ilustrează toate această conspiraţie care, din nefericire, s-a arătat vineri a fi un act terorist laş ce a dus la martiriul unuia dintre cei mai prestigioşi responsabili ai ţării", a scris ministrul iranian.

"Zarif vrea cu orice preţ să acuze regatul de orice lucru negativ care se produce în Iran. Ne va acuza şi pentru viitoarele cutremure sau inundaţii?", a scris pe Twitter ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir.

"Nu este politica Arabiei Saudite de a se lansa în asasinate", a afirmat el, transmite Agerpres.

Spre deosebire de alte monarhii arabe de la Golf, regatul saudit nu a condamnat oficial asasinarea omului de ştiinţă iranian.

Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis vineri într-un atac în apropiere de Teheran, atribuit de Republica Islamică Israelului, inamicul său jurat. Israelul nu a reacţionat la aceste acuzaţii.

Arabia Saudită, mare aliat al Statelor Unite, şi Iranul, duşman al Washingtonului, întreţin relaţii foarte tensionate. Riadul sprijină presiunile administraţiei Trump asupra Iranului, acuzat în pofida dezminţirilor sale că încearcă să se doteze cu arma nucleară şi supus unor sancţiuni americane.

Citește și: Directorul programului nuclear din Iran, ASASINAT

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel