Directorul programului nuclear din Iran, ASASINAT

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Directorul programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat, a confirmat Ministerul Apărării din Iran.

Conform Mediafax care citează Associated Press, Fakhrizadeh a fost atacat la periferia Teheranului, iar, potrivit unor surse, acesta a murit. Directorul programului nuclear iranian a fost asasinat, vineri, în apropierea capitalei Tehran, a transmis televiziunea de stat a Iranului, titrează Times of Israel.

The Jerusalem Post scrie că Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat în Absard, provincia Damavand. Omul de știință avea 59 de ani conducea proiectul nuclear al Iranului, fiind și profesor de fizică la Universitatea Imam Hussein din Tehran.

„Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să-l readucă la viață și, acum câteva minute, managerul și cercetătorul a ajuns martir, după ani de încercări și cercetare”, a transmis Ministerul Apărării al Iranului citat de Al Jazeera.

Conform agenției iraniene Tasnim omul de știință a fost asasinat în Absard, lângă Damavand, la 60 km est de Teheran. Primele informații arată că asasinii au detonat un alt vehicul înainte de a trage asupra mașinii care îl transporta pe Fakhrizadeh. Alături de acesta, care era însoțit de gărzi de corp, și-au mai pierdut viața și alte persoane a căror identitate nu este încă cunoscută.

Se pare că în mașină, alături de Fakhrizadeh se aflau și câteva rude ale acestuia.

Dr. Mohsen Fakhrizadeh a fost un om ascuns bine de conducerea țării, explica în 2018 publicația Al Arabiya. „Până în aprilie 2017, nu a existat niciodată vreo poză cu el și, pe deasupra, după uciderea mai multor oameni de știință nucleară, acesta a fost înconjurat de mister și securitate, într-un efort de a-l proteja”, a scris Tony Duheaume pentru publicația arabă.

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit "Amad" ("Speranţă"). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul "Amad" s-a încheiat la începutul anilor 2000.

În urmă cu doar patru zile, premierul Israelului și Yossi Cohen, directorul serviciului israelian de informaţii Mossad, s-au deplasat în secret în Arabia Saudită, unde ar fi discutat printre altele și despre ameninţările generate de Iran.

În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara că Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. "Să reţineţi acest nume: Fakhrizadeh", a afirmat Netanyahu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel