Aproximativ 400 de avioane F-35 vor fi produse în Loturile 15-17 echipate cu capabilitatea Block 4. Printre beneficiari se numără Belgia, Finlanda și Polonia

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Biroul Programului Comun F-35 și Lockheed Martin au încheiat un contract privind producția și livrarea a până la 398 de aeronave F-35, pentru 30 de miliarde de dolari, care au ca beneficiari SUA, state aliate și state partenere, aparate care vor face parte din Loturile 15 și 16, cu opțiunea pentru Lotul 17.

„F-35 oferă o capacitate de neegalat piloților noștri și comandanților operaționali”, a declarat general-locotenentul Mike Schmidt, director executiv al programului F-35.

„Aceste contracte aduc echilibrul potrivit între ceea ce este mai bun pentru SUA, pentru contribuabilii, serviciile militare, aliații și clienții noștri de vânzări militare din străinătate. F-35 este cel mai important sistem de arme multirol de generația a 5-a din lume, iar capabilitatea modernizată a versiunii Block 4, pe care o vor avea aceste noi aeronave, întărește nu doar capacitatea, ci și interoperabilitatea cu aliații și partenerii noștri, pe uscat, pe mare, în aer și în domeniul cibernetic”, a mai adăugat Schmidt.

Acordul include 145 de aeronave pentru Lotul 15, 127 pentru Lotul 16 și până la 126 pentru opțiunea de contract pentru Lotul 17, inclusiv primele avioane F-35 pentru Belgia, Finlanda și Polonia.

Loturile 15-17 vor fi primele care includ Technical Refresh-3 (TR-3), hardware-ul modernizat necesar pentru a alimenta capabilitatea Block 4. TR-3 include un nou procesor de bază integrat cu o putere de calcul mai mare, un afișaj panoramic în cabina de pilotaj și o unitate de memorie îmbunătățită.

Aceste aeronave se vor adăuga la flota globală în creștere, al cărei număr a ajuns în prezent la 894 de avioane, după ce în acest an au fost livrate 141 de aparate. Echipa F-35 avea planificat să producă 148 de avioane în 2022, însă din cauza unei pauze temporare a operațiunilor de zbor, care este încă în vigoare, testele de acceptanță pentru 7 avioane nu au putut fi efectuate.

Anul acesta, Finlanda, Germania și Elveția și-au materializat intențiile de achiziționare a aeronavei F-35 prin semnarea scrisorilor de acceptare a ofertei (LOA), principala etapă în demararea contractelor.

„Adăugarea de noi țări la flota noastră globală de F-35 validează și mai mult capacitatea și accesibilitatea acestei aeronave în furnizarea de securitate națiunilor și aliaților în secolul 21”, a declarat Bridget Lauderdale, vicepreședinte și director general al programului F-35 Lockheed Martin. „Pur și simplu nu există nicio altă aeronavă care să poată face tot ce face F-35 pentru a combate și descuraja chiar și cele mai avansate amenințări.”

Programul F-35 include în prezent 17 țări participante. Până acum au fost instruiți peste 1.870 de piloți și 13.500 de persoane de întreținere, iar flota globală de F-35 a depășit peste 602.000 de ore de zbor cumulate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel