Apel internațional pentru a aduce Iranul și SUA la aceeași masă sub președinția lui Biden

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Semnatarii acordului internaţional privind programul nuclear iranian au declarat luni că ''vor să răspundă pozitiv'' la ''perspectiva unei revenirii a SUA'' la masa negocierilor, europenii cerând Iranului să nu ''compromită'' viitorul, relatează Agerpres, citând AFP.

Miniştrii de externe europeni, chinez, rus şi iranian s-au reunit pentru a încerca să calmeze lucrurile în aşteptarea noii administraţii americane, în timp ce Iranul se îndepărtează de angajamentele sale.

Această reuniune a avut loc online din cauza pandemiei. ''Miniştrii au convenit să continue dialogul (...) şi au luat act de perspectiva unei reveniri a Statelor Unite, subliniind că sunt pregătiţi să răspundă într-o manieră pozitivă în cadrul unui efort comun'', potrivit unui comunicat.

Dosarul iranian a cunoscut noi tulburări de la asasinarea, la sfârşitul lunii noiembrie, a unui cercetător iranian în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh.

În urma acestui atac atribuit Israelului, Teheranul a promis o ripostă, slăbind în continuare acordul încheiat la Viena în 2015.

La începutul lunii decembrie, Franţa, Marea Britanie şi Germania şi-au exprimat ''profunda îngrijorare'' cu privire la instalarea a trei noi centrifuge avansate pentru îmbogăţirea uraniului la Natanz (centrul Iranului).

Cele trei ţări sunt, de asemenea, alarmate de adoptarea de către Parlamentul iranian a unei legi controversate privind problema nucleară care, dacă ar fi adoptată, ar semna probabil încetarea acordului.

Acest text solicită guvernului să consolideze semnificativ programul nuclear şi să pună capăt inspecţiilor efectuate de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel