Apărare și descurajare NATO. Forţele Aeriene Italiene şi Spaniole din România au primit certificarea pentru misiuni de poliţie aeriană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unei ceremonii de la Baza Aeriană Borcea din 9 decembrie 2022, NATO a declarat detașamentele de luptă italiene și spaniole dislocate în România pregătite să execute misiunea de Poliție Aeriană alături de Forțele Aeriene Române.

În Baza 86 aeriană de la Borcea a avut loc certificare detaşamentelor Forţelor Aeriene Italiene şi Forţelor Aeriene Spaniole dislocate în România pentru a executa misiuni de poliţie aeriană întărită.

Începând de astăzi avem trei tipuri de aeronave care patrulează cerul României.

Zilnic, 4 aeronave Eurofighter italiene cu baza la Mihail Kogalniceanu vor zbura impreuna cu 8 avioane spaniole F-18 și avioanele F-16 romanesti, cu sediul la Fetesti. 

La ceremonie au fost prezenţi ministrul apărării, Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, comandantul Centrului de Operaţii Aeriene Multinaţionale de la Torrejon, generalul-locotent Fernando de la Cruz, şi reprezentanţii ambasadelor şi ministerelor apărării din Italia şi Spania.

Aeronavele Eurofighter Typhoon ale aviaţiei italiene şi cele F-18 spaniole vor executa împreună cu Forţele Aeriene Române misiuni de poliţie aeriană întărită şi misiuni în cadrul conceptului Vigilenţa Aeriană Întărită, sub comanda NATO, în următoarele patru luni.

Desfășurarea italiană va dura până în iulie, iar desfășurarea spaniolă se va încheia în martie

Este cea de-a treia misiune în ţara noastră a Forţelor Aeriene Italiene, după cele executate în anii 2019 şi 2021, în timp ce aliaţii spanioli sunt pentru prima oară când România. 

Toate misiunile sunt complet integrate în sistemul de apărare românesc. „Sunt controlați de Centrul de Control și Raportare din Moara Vlăsiei, comandat tactic de centrul CAOC Torrejón, iar operațiunile lor sunt supravegheate de Comandamentul Aerian Aliat al NATO din Germania”, a spus generalul de la Cruz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel