Anunțul Ucrainei după o săptămână grea pentru Rusia: Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri şi mai puţine nave ruseşti. Asta este sigur

Darius Muresan |
Data publicării:

Ucraina va putea efectua multe alte atacuri asupra navelor ruseşti, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care joacă un rol cheie în construirea industriei dronelor în ţară, după o serie recentă de raiduri pe mare.

"Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri şi mai puţine nave ruseşti. Asta este sigur", a spus ministrul transformării digitale Mîhailo Fedorov într-un interviu vineri, citat de Agerpres, răspunzând la o întrebare despre atacurile recente în apropierea Crimeei.

Săptămâna aceasta, Ucraina a efectuat mai multe atacuri folosind drone şi rachete marine asupra Flotei Ruse de la Marea Neagră în şi în jurul Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

În semn de creştere a încrederii, Ucraina a revendicat recent responsabilitatea pentru atacurile asupra Crimeei, în timp ce anterior nu confirma implicarea directă în explozii vizând ţinte militare de acolo, notează sâmbătă Reuters.

Rusia a recunoscut un atac cu rachete ucrainene care a avariat o navă de război şi un submarin în această săptămână, dar afirmă că a respins toate atacurile cu drone maritime. E vorba de nava de asalt amfibiu Minsk și submarinul Rostov pe Don.

Joi, Fedorov a postat pe reţele sociale un video neclar ce părea filmat de pe o navă care se îndrepta către un vas de război mult mai mare după care a urmat o explozie.

El a spus atunci că atacul a fost opera sistemelor ucrainene plătite cu fonduri de la o platformă de crowdfunding administrată de guvern care strânge bani pentru echipamente, inclusiv drone.

 

Ucrainei a crescut de peste 100 de ori în 2023 producția de drone faţă de anul trecut



Fedorov a mai spus că producţia de drone aeriene a Ucrainei a crescut de peste 100 de ori în 2023 faţă de anul trecut.

"Cred că va fi o creştere de aproximativ 120 până la 140 de ori până la sfârşitul acestui an, dacă o compari cu cea precedentă", a adăugat el.

Potrivit ministrului, Ucraina testează sisteme AI care pot localiza ţinte la câţiva kilometri distanţă şi pot ghida dronele către ele, chiar dacă comunicaţiile externe sunt perturbate de măsuri de război electronic.

"Avem nevoie de inteligenţă artificială, de exemplu tehnologia pentru găsirea ţintelor, la fel despre modul cum funcţionează Lancet (o dronă rusească), astfel încât o ţintă să poată fi localizată în războiul electronic şi distrusă", a mai spus el.

"În acest moment, totul este în stadiul de testare, dar unele drone pe care le cumpărăm folosesc AI pentru a recunoaşte ţinte. Într-o pădure, ea poate detecta o ţintă şi recunoaşte dacă este o persoană, un tanc sau un anumit vehicul. Aceste tehnologii sunt utilizate în mod activ", a adăugat ministrul ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel