Anexare Crimeea. Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina: ”O zi tristă și o ocupație ilegală”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, a calificat azi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia o 'zi tristă'.

Oficialul american a reiterat opoziţia Statelor Unite, în contextul în care Rusia celebrează în această zi cinci ani de la producerea evenimentului, potrivit dpa.

'Este o ocupaţie ilegală, o confiscare ilegală de teritoriu şi susţinem fundamental Ucraina, insistând ca integritatea ei teritorială să fie restabilită', a declarat Volker într-o conferinţă de presă.

Emisarul special american a mai spus că Statele Unite nu vor lua o poziţie cu privire la apropiatele alegeri prezidenţiale din Ucraina, prevăzute să aibă loc la 31 martie, îndemnând pur şi simplu electoratul ucrainean 'să voteze după cum îi dictează conştiinţa'.

Cu această ocazie, Volker a cerut din nou Rusiei eliberarea celor 24 de marinari ucraineni capturaţi în urma incidentului armat în Marea Neagră la sfârşitul lunii noiembrie, calificând detenţia lor la Moscova 'în afara legislaţiei internaţionale'.

Festivităţi sunt organizate în toată Rusia pentru a marca anexarea, desfăşurată după intervenţia forţelor speciale ruse (aşa-numiţii 'omuleţi verzi' întrucât purtau uniforme militare, dar fără însemne) urmată de un referendum contestat de comunitatea internaţională. În acest fel, Moscova a răspuns accederii unui guvern prooccidental la putere la Kiev după o mişcare de contestare fără precedent a regimului fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Acesta a fugit în Rusia.

Trecerea Crimeii sub control rusesc în mod oficial la 18 martie 2014 este considerată drept o 'alipire' a peninsulei în Rusia şi denunţată ca o 'anexare ilegală' de către Ucraina şi mare parte a comunităţii internaţionale. Decizia a antrenat sancţiuni grele europene şi americane care au lovit dur economia rusă.

'Crimeea va fi returnată Ucrainei. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil, imediat după alegerile prezidenţiale din 31 martie', a declarat luni preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care candidează pentru al doilea mandat prezidenţial.

Vladimir Putin, a cărui popularitate în Rusia a crescut după anexarea Crimeii înainte de a scădea din nou, a respins în mod repetat orice revenire a peninsulei la Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel