Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Ana Cătăuță, vicepreședintă a Grupului PRO-America din Parlamentul României, membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a vorbit despre relația dintre SUA și UE, dar și despre războiul ilegal provocat de Rusia și relația vestului cu China.

În cadrul Aspen Bucharest Forum 2022, deputatul Ana Cătăuță (PSD) a subliniat că la summit-ul de la Madrid din această vară a fost recunoscută importanța strategică a Mării Negre, lucru asupra căruia diplomații noștri au atras de mai multe ori atenția. Totodată, Ana Cătăuță a denunțat imperialismul conducerii politice a Moscovei.

„La summitul de la Madrid a fost recunoscută Rusia ca o amenințare, ceea ce noi în România și în această parte a Europei știam deja: Că Rusia e o amenințară la adresa securității și stabilității noastre. Se pot preface din motive economice că au înțeles și îmbrățișat valori europene și democratice, dar până la urmă trebuie să percepem Federația Rusă și regimul de la Moscova așa cum el este. Rusia nu și-a uitat tendințele imperialiste și când va avea ocazia va încerca din nou să renască ideea unui mare imperiu rus”, arată aceasta.

Ana Cătăuță a mai precizat, vorbind despre relația dintre Uniunea Europeană și SUA, că din păcate a fost nevoie de dușul rece al războiului ilegal provocat de Rusia în Ucraina pentru a înțelege că „împreună suntem mai puternici”, arătând că înainte de invadarea brutală a Ucrainei au existat discuții contradictorii cu privire la obiective pe termen lung în UE și SUA.

Totodată, diplomatul român a atras atenția că a fost nevoie ca acest duș rece să arate la nivelul Occidentului importanța strategică a Mării Negre, lucru pe care România l-a adus în permanență în discuție. Ea a salutat modul în care s-au format Grupurile de Luptă ale NATO în regiune după 24 februarie 2024.

 

România a înțeles provocarea pe care o reprezintă China

 

Ana Cătăuță a subliniat faptul că România este un pilon esențial al blocului euro-atlantic, amintind că indiferent de ce guvern s-a perindat la Palatul Victoria, nu ne-am abătut niciun centimetru de la îndatoririle euro-atlantice și de la valorile pe care le împărtășim cu Vestul.

În cadrul discursului pe care l-a susținut, ea a adus în atenția publicului și provocarea pe care o reprezintă China.

„China e o provocare și e un concurent pentru Occident. Cred că trebuie să avem un dialog și cu state care nu împărtășesc sistemul nostru de valori, dialogul e necesar, dar trebuie să fim foarte atenți și hotărâți să luăm deciziile corecte.

Decizia României de a nu include în sistemul 5G companii chineze e o dovadă clară că știm și înțelegem că în vremurile pe care le trăim trebuie să fim foarte atenți cu cine ne asociem și cu cine împărțim informații sensibile”, a conchis Ana Cătăuță.

Vezi declarația video completă a Anei Cătăuță în cadrul Aspen GMF Bucharest Forum 2022

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel