Americanii de la Lockheed Martin au lansat o rachetă, cu sistemul ER GMLRS, la o distanță record pentru categoria sa

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-un scurt mesaj postat pe rețelele de socializare, compania Lockheed Martin a anunțat, săptămâna trecută, că s-a efectuat cu succes un test de rachetă în poligonul White Sands al Forțelor Terestre americane (US Army).

”Lockheed Martin și-a testat cu succes Sistemul de Rachete Ghidate cu Lansare Multiplă și cu Rază Extinsă (ER GMLRS), într-un zbor demonstrativ de 135+ km, la  White Sands”, se precizează în postarea companiei.

Cu acest test, se face încă un pas important în atingerea razei de lovire propuse, de minim 150 km, pentru racheta ER GMLRS, care are un calibru de 227 mm. Este al treilea test cu noul tip de rachetă. În cel anterior, efectuat pe 4 martie 2021, racheta a zburat  aproximativ 80 km, fiind lansată de pe instalația HIMARS.

Rachetele ER GMLRS, la fel ca rachetele standard GMLRS, trebuie să fie compatibile atât cu lansatoarele HIMARS, cât și cu cele mai grele M270, potrivit publicației poloneze Defence 24.

Finlanda a comandat deja, la începutul acestui, an 35 de sisteme ER GMLRS, într-un contract cu o valoare totală de 91,2 milioane dolari.

Coincidență sau nu, în aceeași zi cu anunțul, divizia Rachete și Sisteme de Control a Lockheed Martin a primit un contract, în valoare de 2,76 miliarde dolari, pentru producția de sisteme GMLRS AW, GMLRS UW, GMLRS cu rază de acțiune redusă pentru antrenament (RRPR), precum și pentru servicii asociate (securitate cibernetică, suport tehnic etc). Contractul are ca termen de finalizare 31 octombrie 2024, se precizează într-un comunicat al Departamentului american al Apărării (DOD) din 26 martie.

Din aceeași categorie de calibru (220 – 230 mm) cu ER GMLRS, sunt aruncătoarele rusești de proiectile reactive modelele Uragan și Uragan-1M. Ultimul, încă neintrat în serviciul operativ al trupelor, folosește rachete cu o bătaie de 70 km și, interesant, poate folosi și rachete calibru 300 mm, care lovesc ținte la 120 km.

China s-a axat în ultimii ani pe dezvoltarea de sisteme MLRS de calibru mare 300 mm, 370 mm și chiar 400 mm. Acestea au distanța de tragere de 200 – 220 km. Amata chineză deține și sisteme de 220 mm, care au însă o bătaie mai mică – maximum 70 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel