Ambasadorul Israelului în România nu crede într-un război mondial, dar riscul unui conflict major în Orient există. Israelul - pregătit să lupte inclusiv împotriva Iranului

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursa foto: Israel Defense Forces
Sursa foto: Israel Defense Forces

Excelența Sa Reuven Azar, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România, într-o intervenție la postul de televiziune Digi 24 a vorbit despre extinderea războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas care activează în Fâșia Gaza.

Ambasadorul Israelului în România a subliniat în cadrul interviului că Iranul poartă un război prin proxy împotriva Israelului de mai mulți ani.

Acesta a subliniat că Iranul și-a setat unilateral un obiectiv în distrugerea statului Israel, fără să existe revendicări teritoriale ci doar de ordin ideologic.

Excelența Sa Reuven Azar, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România a mai precizat că Israelul e pregătit să lupte pe două fronturi în cazul în care Iranul va ataca prin Hezbollah. El a amintit că valuri de rachete nu lansează doar Hamas și Hezbollah - grupare șiită subordonată total Iranului - cât și rebelii Houthi din Yemen, o altă grupare proxy iraniană, dar și miliții pro-iraniene din Irak și Siria.

Ambasadorul Reuven Azar a reiterat sprijinul pe care SUA îl acordă Israelului.

Întrebat dacă există riscul declanșării unui război mondial ca urmare a acestei crize, ambasadorul Reuven Azar a subliniat că Israelul depune toate eforturile ca luptele să rămână în Gaza, dar în cazul unei extinderi riscul e să ne confruntăm cu un război major în Orientul Mijlociu, amintind că la nivel mondial niciun stat nu și-a manifestat susținerea militară pentru Iran.

 

Gaza - în așteptarea ofensivei terestre iraseliene

 

Supus unei blocade israeliene terestre, aeriene şi maritime de la preluarea puterii de către Hamas în 2007, acest teritoriu se află în stare de "asediu total" din 9 octombrie, când Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă, electricitate şi alimente.

Peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Fâşia Gaza de către luptătorii Hamas în 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene, amintește Agerpres. De asemenea, aproximativ 220 de israelieni, străini sau cu dublă cetăţenie, au fost răpiţi de comandourile Hamas în timpul acestui asalt.

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 1.500 de combatanţi Hamas au fost ucişi în contraofensiva care a permis Israelului să reia controlul asupra zonelor atacate.

În Fâşia Gaza, aproximativ 5.800 de palestinieni au pierit în urma bombardamentelor efectuate fără încetare ca represalii de către armata israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas din Gaza, fapt pentru care cifrele trebuie privite cu un semn de întrebare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel