Alertă în Tadjikistan pe fondul degradării situaţiei din Afganistanul vecin

Eduard Pascu |
Data publicării:

Tadjikistanul şi-a mobilizat joi întreaga armată pentru un exerciţiu surpriză de pregătire pentru luptă, o premieră în această ţară din Asia Centrală cauzată de degradarea situaţiei din Afganistanul vecin, relatează France Presse.

Personalul armatei, forţele de securitate, precum şi militarii în rezervă - adică 230.000 de soldaţi în total - au fost puşi în stare de alertă la ora locală 04:00 (23:00 GMT) în toată ţara pentru acest exerciţiu numit Marz-2021, transmite Agerpres.

La ora stabilită, toţi soldaţii "s-au adunat într-o zonă desemnată unde şi-au verificat aptitudinile de luptă", potrivit presei tadjice.

Exerciţiul, supravegheat de preşedintele tadjik Emomali Rahmon, a fost transmis în direct la toate posturile de televiziune şi radio de stat din această ţară autoritară.

"Situaţia din Afganistan, în special în regiunile nordice care se învecinează cu ţara noastră, rămâne extrem de incertă, se complică zi de zi şi chiar oră de oră", a spus Rahmon într-un discurs, după o paradă militară ce a încheiat exerciţiul.

"O situaţie atât de complicată este o premieră în 43 de ani de confruntare continuă în Afganistan", a adăugat el, acuzând "ingerinţa externă (...) ce a continuat de 40 de ani" şi asigurând că conflictul nu poate fi rezolvat "decât prin mijloace paşnice".


Potrivit agenţiei publice de presă Khovar, 20.000 de militari suplimentari au fost desfăşuraţi la frontiera cu Afganistanul.

După exerciţiu, Emomali Rahmon a avut o conversaţie telefonică cu omologul său rus şi aliat Vladimir Putin. Cei doi au abordat situaţia din Afganistan, a declarat Kremlinul într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii.

Tadjikistanul, o ţară săracă şi muntoasă, partajează aproximativ 1.200 km de frontieră cu Afganistanul, unde talibanii au lansat la începutul lunii mai o vastă ofensivă pe fondul operaţiunilor de retragere definitivă din ţară a forţelor internaţionale, programate să fie încheiate la sfârşitul lunii mai.

Talibanii au susţinut joi că controlează 90% din graniţele Afganistanului, potrivit declaraţiei unui reprezentant, Zabiulla Mudjakhed, făcută agenţiilor de presă ruse, fără ca aceste afirmaţii să poată fi verificate independent.

Ei au pus mâna pe zone întinse de teritoriu rural, întâmpinând o rezistenţă slabă din partea forţelor afgane, lipsite acum de sprijinul crucial american.

Peste o mie de soldaţi afgani, dar şi sute de civili, s-au refugiat în Tadjikistan de la începutul lunii după înaintarea talibanilor.

Rusia, care are o bază militară în Tadjikistan, va participa la începutul lunii august la exerciţii militare comune cu această ţară şi Uzbekistan la graniţa cu Afganistanul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel