Albania, aderare UE. Apel: Proces vital pentru pacea din Europa

Tudor Curtifan , Tudor Curtifan / 29 mai 2018 / 18:59
Steag UE
Steag UE

Premierul albanez, Edi Rama, a catalogat marţi drept 'vitală' pentru Balcani şi pentru Europa aderarea ţării sale la Uniunea Europeană, un factor de 'pace' şi de 'stabilitate' într-o regiune care 'nu vrea' să vadă din nou spectrul războiului, informează AFP. 

'Este în interesul Europei ca Balcanii să se alăture; este vital pentru Balcani şi este vital pentru Europa; este orbire să nu vezi asta', a declarat Rama într-un interviu acordat agenţiei franceze de presă cu ocazia vizitei pe care o efectuează la Paris. 

Membră a NATO din 2009, Albania doreşte să deschidă în acest an negocierile de aderare la Uniunea Europeană. 

'Suntem o ţară cu musulmani şi creştini, dar credinţa noastră este în Europa: credem foarte puternic în Europa ca într-un factor de pace, stabilitate, coexistenţă prietenoasă şi cooperare între ţările din regiune', a adăugat el. 

'Poate că oamenii în Europa au uitat, poate că pentru ei războiul este doar un program în alb şi negru pe Netflix, dar noi l-am trăit şi este ceva ce nu vrem să se întâmple din nou', a afirmat şeful executivului albanez, cu referire la războiul din Kosovo (1998-1999). 

Ultimul conflict din anii '90 în fosta Iugoslavie, acest război între forţele sârbe şi cele separatiste albaneze kosovare s-a soldat cu peste 13.000 de morţi. 

Deschidere de negocieri pentru Albania și Macedonia

Comisia Europeană a anunţat la jumătatea lunii aprilie că a propus statelor membre UE deschiderea de negocieri pentru aderarea Albaniei şi a Macedoniei, în pofida reticenţelor unor ţări, în special din partea Franţei. Premierul albanez a salutat o decizie care recunoaşte eforturile de reformă din ţara sa, în special în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei. 

'Numic nu li se va întâmpla Franţei, Germaniei sau întregii Uniuni Europene dacă noi începem negocierile de aderare (...). Albania nu reprezintă o ameninţare!', a afirmat Edi Rama marţi, la Paris. 

'Dimpotrivă, vom consolida statul nostru de drept, instituţiile noastre şi vom fi un loc mai bun de trai', a pledat el, adăugând:'Nu este vorba de a cerşi măcar un cent de la Uniunea Europeană, ci de a încerca să obţinem recomandări pentru reforme'. 

'Am realizat tot ce trebuia de făcut pentru a deschide negocierile şi toată lumea este de acord că Albania a făcut mai mult decât orice altă ţară în pregătirea acestor negocieri; noi merităm şi nu înţeleg reticenţa în această privinţă', a declarat premierul albanez. 

Potrivit estimărilor unor cancelarii occidentale, traficul de canabis reprezintă până la o treime din Produsul Intern Brut (PIB) al Albaniei. 

SUA şi UE cer periodic progrese Albaniei în lupta împotriva traficului de droguri şi a corupţiei. Albania dă asigurări că a repurtat importante succese în ultimele luni împotriva reţelelor de traficanţi. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy