Al Jazeera: "Accelerarea desfășurării militare a SUA în Grecia vizează Turcia?"

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Postul arab de televiziune "Al Jazeera" a relatat ieri, 28 februarie, că, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Atena din Marea Egee și estul Mediteranei, Washingtonul a dislocat 110 elicoptere "Black Hawk", 25 de elicoptere de atac "Apache", 10 elicoptere de transport greu "Chinook" și peste 1.800 de vehicule militare la baza navală de la Alexandroupolis (N-E Greciei), la 20 km de granița cu Turcia.

Postul arab de televiziune se întreabă dacă această abordare vizează Turcia și care este relația sa cu cursa regională de explorare a gazelor din estul Mediteranei.

Cele 145 de elicoptere și sute de vehicule militare vor participa la manevrele militare "Defender Europe-2021". Mai mult, Washingtonul va desfășura exerciții comune cu Grecia în Tracia de Vest, la granița cu Turcia.

Presa turcă a relatat că SUA nu își masează forțele doar în Alexandroupolis, ci și pe insula Creta, pentru a controla estul Mediteranei.

Nava de luptă americană "USS Hershel Woody Williams" a andocat permanent anul trecut la baza militară americană din Golful Souda de pe insula Creta. Mike Pompeo a declarat că prezența navei pe insulă este permanentă.

Aniversarea a 200 de ani de la revolta grecească împotriva Imperiului Otoman a ridicat întrebări cu privire la scopurile manevrelor care vor avea loc la Alexandroupolis, foarte aproape de granița cu Turcia.

 

Rapoarte și studii turcești

 

Cotidianul turc "Aydinlik" a relatat că actualizarea (octombrie 2019) acordului de cooperare în domeniul apărării reciproce între cele două țări, a doua oară în trei ani, printr-un protocol semnat între fostul secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, și omologul său grec Nikos Dendias, permite Washingtonului să folosească toate instalațiile militare grecești, să extindă baza Souda din Creta, să furnizeze infrastructură pentru alte baze și să stabilească o nouă bază navală în Alexandroupolis.

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare SITA, susținut de guvernul turc, a afirmat că există mai multe probleme care apar în contextul politic privind înființarea de către Statele Unite a unei baze militare în Alexandroupolis și anume:

- în primul rând, politica de concurență internațională cu Rusia pe diverse probleme, de la economie la probleme militare, și de la probleme tehnologice la alianțe politice. Statele Unite își propun să devină mai influente din punct de vedere militar în Marea Mediterană și Marea Egee;

- în al doilea rând, Grecia are nevoie de o apropiere de Statele Unite, din cauza eșecului său de a obține ceea ce dorește de la Uniunea Europeană în competiția cu Turcia. Se poate spune că relațiile tensionate ocazional între Ankara și Washington creează unele oportunități pentru Grecia;

- în al treilea rând, există activități turcești în regiunea estică a Mediteranei care au provocat proteste americane, precum acordul de demarcare a frontierei maritime semnat cu guvernul libian, obstrucționarea Turciei la activitățile de căutare a resurselor naturale la care companiile americane participă în jurul insulei Cipru și activitățile de căutare a resurselor naturale conduse de Turcia creează tensiuni între Ankara și Washington.

 

Amenințare pentru Turcia

 

Un reprezentant marcant al Partidului pentru Justiție și Dezvoltare a declarat pentru Al Jazeera Net că, în conformitate cu Acordul de la Lausanne, terenurile de pe ambele părți ale granițelor care separă Turcia de Bulgaria și Grecia, de la insulele din Egee până la Marea Neagră, trebuie să fie demilitarizate.

Acesta a subliniat că Statele Unite, prin înființarea bazei navale de la Alexandroupolis, încalcă Acordul de la Lausanne. Statele Unite realizează că Grecia nu este o alternativă la Turcia, ci încearcă să impună alternative utilizând baze și porturi în regiunea Egee.

Oficialul turc a subliniat că Grecia consideră că Statele Unite vin să o protejeze, dar este chiar opusul, explicând că mișcările SUA vin într-un moment în care rolul rus și chinez a crescut pe coastele nordice și estice ale Eurasiei, ceea ce a condus la o ruptură geopolitică în zonă.

Analistul politic Yucal Agar a afirmat că declarațiile oficialilor turci în urma protocolului semnat între Statele Unite ale Americii și Grecia în 2019 tindeau să sublinieze faptul că Turcia nu este deranjată de cooperarea militară dintre cele două state membre NATO, dar, odată cu stabilirea unei baze militare în Alexandroupolis, Ankara va fi probabil supărată de comportamentul Washingtonului și nu de bază în sine.

Agar a declarat pentru Al-Jazeera Net: "Statele Unite continuă să-și dezvolte cooperarea militară cu Grecia, în ciuda tensiunilor care au loc între Ankara și Atena în Marea Egee și estul Mediteranei, caracter care poate fi înțeles ca o mișcare împotriva Turciei".

"Ca urmare a activităților turcești în estul Mediteranei și a unor decizii naționale ale Turciei care contravin intereselor SUA, obținerea sprijinului de la Washington al Greciei poate fi o problemă tulburătoare pentru Turcia".

 

Economie și gaze

 

Metin Ayrol, profesor de economie și finanțe la Universitatea "Artuklu", a declarat la Al Jazeera Net că Alexandroupolis se transformă într-un centru nou și independent pentru piețele din sud-estul și centrul Europei și o alternativă la gazul rusesc.

"Se construiesc instalații de depozitare plutitoare și de reconversie a gazului natural lichefiat în Alexandroupolis. Va fi stabilită o conductă prin care gazul va fi pompat în România, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina".

Errol a avertizat că Statele Unite încearcă să devină din nou cel mai mare producător și exportator de gaze din lume, și că, profitând de "gazul de șist", SUA  doresc să împiedice fluxul de gaz rusesc pe piețele europene și să furnizeze gaze naturale către Ucraina, care aspiră să adere la NATO și Uniunea Europeană și să se despartă de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel