AIEA: Iranul respectă în continuare Acordul nuclear semnat cu marile puteri

S.I. Catalin / 25 feb 2019 / 17:37

Iranul continuă să îşi respecte angajamentele prevăzute de acordul din domeniul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, precizează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport trimestrial făcut public vineri, în contextul în care SUA îşi presează aliaţii să se retragă din această înţelegere, potrivit AFP şi Reuters.

AIEA, care este agenţia a ONU, atestă în special că Iranul nu a îmbogăţit uraniu la niveluri interzise şi nici nu îşi face stocuri ilegale.

Agenţia şi-a reiterat şi declaraţia sa obişnuită conform căreia a desfăşurat aşa-numite inspecţii complementare - care de obicei nu sunt anunţate din timp - la toate centrele din Iran pe care a vrut să le viziteze.

,,Situaţia continuă la acelaşi nivel ca până acum", a declarat un diplomat din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, sub protecţia anonimatului.

Evaluarea vine la o săptămână după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a ameninţat Teheranul cu noi sancţiuni şi le-a cerut aliaţilor europeni ai Statelor Unite să urmeze exemplul Washingtonului şi să denunţe la rândul lor acest acord care limitează activităţile nucleare iraniene.

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul în luna mai a anului trecut, iar ulterior a reintrodus sancţiuni împotriva economiei şi industriei petroliere iraniene, care fuseseră ridicate prin înţelegerea din 2015.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy