AIEA: Iranul respectă în continuare Acordul nuclear semnat cu marile puteri

S.I. Catalin |
Data publicării:

Iranul continuă să îşi respecte angajamentele prevăzute de acordul din domeniul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, precizează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport trimestrial făcut public vineri, în contextul în care SUA îşi presează aliaţii să se retragă din această înţelegere, potrivit AFP şi Reuters.

AIEA, care este agenţia a ONU, atestă în special că Iranul nu a îmbogăţit uraniu la niveluri interzise şi nici nu îşi face stocuri ilegale.

Agenţia şi-a reiterat şi declaraţia sa obişnuită conform căreia a desfăşurat aşa-numite inspecţii complementare - care de obicei nu sunt anunţate din timp - la toate centrele din Iran pe care a vrut să le viziteze.

,,Situaţia continuă la acelaşi nivel ca până acum", a declarat un diplomat din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, sub protecţia anonimatului.

Evaluarea vine la o săptămână după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a ameninţat Teheranul cu noi sancţiuni şi le-a cerut aliaţilor europeni ai Statelor Unite să urmeze exemplul Washingtonului şi să denunţe la rândul lor acest acord care limitează activităţile nucleare iraniene.

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul în luna mai a anului trecut, iar ulterior a reintrodus sancţiuni împotriva economiei şi industriei petroliere iraniene, care fuseseră ridicate prin înţelegerea din 2015.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel