AIEA: Iranul respectă în continuare Acordul nuclear semnat cu marile puteri

S.I. Catalin / 25 feb 2019 / 17:37

Iranul continuă să îşi respecte angajamentele prevăzute de acordul din domeniul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, precizează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport trimestrial făcut public vineri, în contextul în care SUA îşi presează aliaţii să se retragă din această înţelegere, potrivit AFP şi Reuters.

AIEA, care este agenţia a ONU, atestă în special că Iranul nu a îmbogăţit uraniu la niveluri interzise şi nici nu îşi face stocuri ilegale.

Agenţia şi-a reiterat şi declaraţia sa obişnuită conform căreia a desfăşurat aşa-numite inspecţii complementare - care de obicei nu sunt anunţate din timp - la toate centrele din Iran pe care a vrut să le viziteze.

,,Situaţia continuă la acelaşi nivel ca până acum", a declarat un diplomat din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, sub protecţia anonimatului.

Evaluarea vine la o săptămână după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a ameninţat Teheranul cu noi sancţiuni şi le-a cerut aliaţilor europeni ai Statelor Unite să urmeze exemplul Washingtonului şi să denunţe la rândul lor acest acord care limitează activităţile nucleare iraniene.

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul în luna mai a anului trecut, iar ulterior a reintrodus sancţiuni împotriva economiei şi industriei petroliere iraniene, care fuseseră ridicate prin înţelegerea din 2015.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
Se încarcă...

până la

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2019 - Toate drepturile rezervate.
defense.n-nxt.24