Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică confirmă că Iranul îmbogăţeşte uraniu la un nivel interzis de acordul din 2015

DefenseRomania Team / 08 iul 2019 / 20:34

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul încheiat în iulie 2015 cu marile puteri, transmite AFP.

'Inspectorii Agenţiei au verificat pe 8 iulie că Iranul îmbogăţeşte uraniul dincolo de 3,67%', a indicat un purtător de cuvânt al organizaţiei de la Viena, într-un comunicat.

Teheranul a anunţat în cursul zilei că a îmbogăţit uraniu la nivelul de cel puţin 4,5%, ca răspuns la reinstituirea sancţiunilor de către SUA.

În mai 2018, preşedintele american Donald Trump a denunţat unilateral acordul destinat să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, sub supervizarea Agenţiei de la Viena.

Iranul a anunţat la începutul lunii mai că va încălca treptat angajamentele asumate în 2015 dacă ceilalţi semnatari nu îi vor permite să ocolească sancţiunile americane care îi sufocă economia.

Pe 1 iulie, AIEA a confirmat că Iranul depăşise uşor nivelul autorizat al stocurilor de uraniu slab îmbogăţit, stabilit la 300 kg prin acord.

Teheranul a negat constant că ar încerca să fabrice bomba nucleară, indicând luni că vizează un grad de îmbogăţire a uraniului de 5%, mult sub cel de 90% necesar în scop militar.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că va ţine o reuniune extraordinară pe 10 iulie, la cererea SUA, pentru a evalua derogările la acord anunţate de Teheran.

Vezi și: Iranul amenință că va lansa rachete asupra unei centrale nucleare din Israel

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy