Africa de Sud a anunțat desfășurarea de exerciții navale comune cu Rusia și China, provocând îngrijorarea SUA

Ionel Copcea |
Data publicării:
Distrugător chinez din clasa Type 052D. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Distrugător chinez din clasa Type 052D. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Potrivit cotidianului american The New York Times, armata sud-africană și-a anunțat planurile de a desfășura exerciții comune cu Rusia și China în largul coastelor sale în luna februarie, iar Statele Unite au reacționat negativ la acestea.

După cum a remarcat publicația americană, trebuie precizat faptul că exercițiile vor fi programate pentru a coincide cu aniversarea începerii „operațiunii speciale ruse” în Ucraina, pe 24 februarie. Africa de Sud, care a planificat exercițiile comune, se numără printre cele aproximativ 30 de state care s-au abținut de la vot la ONU, când s-a propus condamnarea Rusiei pentru acțiunile militare împotriva Ucrainei în 2022.

Reprezentanții Forțelor Naționale de Apărare din Africa de Sud au anunțat că exercițiile viitoare din apropierea orașelor de coastă Durban și Richards Bay, care vor dura din 17 până pe 27 februarie, vor constitui “un mijloc de consolidare a relațiilor dintre Africa de Sud, Rusia și China”.

Statele Unite, la rândul lor, și-au exprimat instantaneu nemulțumirea față de acțiunile Africii de Sud, cu care au menținut un parteneriat strategic timp de decenii.

Comentariul autorului: Cel mai probabil, Rusia va fi reprezentată la manevrele maritime comune cu China și Africa de Sud de fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, aflată într-un marș de lungă durată.

În aceste zile, fregata rusească, prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon, a fost semnalată în Oceanul Atlantic, în apropierea Insulelor Azore.

După ce a trecut de Canalul Mânecii și de partea de nord a Golfului Biscaya, detașamentul Flotei de Nord, format din fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Kama, își continuă marșul la nord de Insulele Azore, apropiindu-se tot mai mult de coasta de est a SUA.

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, Forțele Navale din Africa de Sud, Rusia și China au mai desfășurat manevre navale similare, cu numele de cod Mosi. În timp ce Rusia a fost reprezentată la acestea de crucișătorul Varyag al Flotei din Oceanul Pacific, Africa de Sud a participat cu fregata Amatola, iar China cu fregata Weifang.

De asemenea, începând din 23.11.2019, două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au staționat timp de trei zile pe aerodromul Waterkluf din Africa de Sud. La jumătatea intervalului, bombardierele strategice rusești au îndeplinit o misiune de patrulare deasupra apelor neutre ale Oceanului Indian.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel