Afganistan: Şeful forţelor americane nu a primit ordin de retragere a trupelor din ţară (NATO)

S.I. Catalin / 25 dec 2018 / 11:43

Comandantul forţelor americane staţionate în Afganistan nu a primit ordin de retragere a trupelor din ţară, a anunţat luni NATO, la patru zile după anunţul potrivit căruia preşedintele SUA Donald Trump intenţionează să retragă circa 7.000 din cei 14.000 de militari americani prezenţi în Afganistan.

,,Nu am primit ordin, deci nimic nu s-a schimbat", a declarat generalul Scott Miller în timpul unei întrevederi duminică cu guvernatorul provinciei Nangarhar (est), citat de canalul afgan Tolo News, declaraţii confirmate luni de misiunea NATO Resolute Support. Generalul Miller este de asemenea comandantul-şef al forţelor NATO din Afganistan, potrivit AFP.

Circa 7.000 dintre cei 14.000 de militari americani prezenţi în Afganistan urmează să părăsească ţara "în următoarele câteva luni", a declarat săptămâna trecută un oficial american sub rezerva anonimatului.

Acest anunţ surpriză, intervenit pe fondul eforturilor de relansare a discuţiilor de pace cu talibanii, i-a luat prin suprindere pe diplomaţii şi politicienii de la Kabul, care s-au declarat îngrijoraţi de consecinţele pe teren. Pentru moment, Casa Albă nu a confirmat nimic în mod oficial.

,,Însă, dacă primesc ordine, cred că este important să ştiţi că vom fi întotdeauna alături de forţele de securitate (afgane). Chiar dacă trebuie să reduc puţin (prezenţa noastră), vom fi bine", a adăugat generalul Miller.

Militarii americani reprezintă cea mai mare parte a forţelor Resolute Support. Alţii participă la o misiune de luptă împotriva terorismului.

Decizia de a retrage un număr "important" de trupe americane din Afganistan intervine în timp ce Washingtonul încurajează un acord de pace cu talibanii.

Emisarul american pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi ai talibanilor în ultimele luni, ultima dată marţi, la Abu Dhabi. Diplomatul american îşi exprimase anterior speranţa că va putea fi încheiat un acord de pace înaintea alegerilor prezidenţiale programate în Afganistan în luna aprilie.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy