Afacerea Rafale | Dassault Aviation reacționează în scandalul de corupție privind contractul cu India

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Gigantul francez Dassault Aviation are prima reacție cu privire la scandalul de corupție și acuzele aduse în contractul cu India privind vânzarea aeronavelor Rafale.

Amintim că întreg scandalul a izbucnit după ce site-ul francez Mediapart publică o primă anchetă jurnalistică în care precizează că Dassault, producătorul avioanelor franceze Rafale, ar fi achitat un milion de euro unui controversat om de afaceri din India, intermediar în afacere și care a fost arestat fiind implicat și în alte contracte din zona apărării.

Jurnaliștii francezi spun că în timpul unui audit de rutină, Agenția Franceză Anticorupție (AFA) a identificat nereguli la Dassault. Mai exact e vorba despre aproximativ 1 milion de euro pe care compania i-ar fi plătit unui controversat om de afaceri indian, Sushen Gupta, imediat după semnarea contractului cu Rafale în 2016. Banii ar fi ajuns la indian printr-o altă companie indiană apropiată de omul de afaceri care ar fi fost plătită pentru a construi machete ale avioanelor Rafale, machete care nu s-ar fi produs niciodată.

Site-ul francez acuză faptul că Agenția Franceză Anticorupție a decis să nu sesizeze autoritățile competente cu privire la începerea urmării penale asupra acestei presupuse fapte de corupție.

 

Dassault Aviation dă asigurări că nu există nicio faptă de corupție în contractul gigant cu India

 

Compania franceză are prima reacție și spune că acordul privind cele 36 de avioane de vânătoare a trecut prin nenumărate controale și a fost supus inclusiv unor mecanisme interne care fac imposibilă o faptă de corupție.

Dassault a anunțat că există implementate proceduri interne stricte care au ca scop prevenirea faptelor de corupție.

"Numeroase controale sunt efectuate de autorități, inclusiv de Agenția Franceză Anticorupție. Nu au fost raportate nereguli, în special în cadrul contractului cu India pentru achiziționarea a 36 de avioane Rafale", a declarat purtătorul de cuvânt al aviației Dassault într-un comunicat, citat de publicația Hindustan Times.

„De la începutul anilor 2000, Dassault Aviation a implementat proceduri interne stricte pentru prevenirea faptelor de corupție, garantând integritatea, etica și reputația companiei în relațiile sale industriale și comerciale”, mai precizează francezii.

Dassault amintește că vânzarea aeronavelor către India s-a desfășurat prin contract G2G și a îndeplinit toate procedurile legale.

India a încheiat, în 2016, un contract pentru achiziția a 36 de avioane de vânătoare Rafale. Livrarea acestora trebuie finalizată până la finalul anului 2021. India va achita aproximativ 7 miliarde de dolari pentru primele 36 de aeronave și intenționează să achiziționeze 126 de aparate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel