Acuze în Bulgaria privind prezența unor F-35 americane cu bombe nucleare, deși avioanele de generația a V-a nu au certificare nucleară

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Lockheed Marin
Sursă foto: Lockheed Marin

Președintele bulgar Rumen Radev a fost nevoit să respingă zvonurile cu privire la prezența pe teritoriul Bulgariei a unor avioane americane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II cu încărcătură nucleară la bord.

Informația cu privire la avioane F-35 americane, cu încărcătură nucleară, prezente în Bulgaria, a fost preluată inclusiv de o parte a presei de la Sofia. 

În cursul acestei zile președintele bulgar a clarificat zvonurile, precizând cât se poate de clar că pe teritoriul bulgar nu există armament nuclear.

„Acestea sunt pure speculații. Avioanele de luptă care au venit în Bulgaria desfășoară misiuni de antrenament cu Forțele Aeriene Bulgare și îndeplinesc misiuni de poliție aeriană. Nu poate fi vorba de arme nucleare”, a subliniat președintele Rumen Radev, citat de BoulevardBulgaria.bg.

Zvonurile au luat avânt după ce în Bulgaria au participat la misiuni de antrenament avioane americane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, dislocate la sud de Dunăre de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania. Misiunile au fost desfășurate alături de avioanele F-35 olandeze care efectuau misiuni de Poliție Aeriană Întărită în țara noastră vecină.

Zborurile au reprezentat una din ultimele misiuni de antrenament în perioada de două luni în care un detașament al Forțelor Aeriene Regale Olandeze a efectuat misiuni de poliție aeriană în Bulgaria. Olandezii au fost prezenți cu două avioane F-35 Lightning II.

 

F-35 cu „bombe nucleare” în Bulgaria, deși avioanele nici măcar nu sunt certificate nuclear

 

2. Sursă foto... (f-35-racheta-sua_42405500.jpg)

Sursă foto: F-35 @official Website

Zvonurile cu privire la prezența unor avioane americane de tip F-35 cu arme nucleare în Bulgaria se pliază pe retorica propagandei ruse.

Informația preluată de presa bulgară și respinsă de președintele bulgar pleacă din start cu un mare handicap: Certificarea nucleară a F-35 Lightning II nu e finalizată.

DefenseRomania scria în octombrie anul trecut că două aeronave F-35A au finalizat în Statele Unite ale Americii o etapă importantă în certificarea nucleară. Atunci, în cadrul unui test încheiat cu succes la Baza Aeriană Nellis din Nevada, cele două avioane F-35A a reușit să lanseze bombe nucleare inerte de tip B61-12.

Au fost lansate două astfel de bombe inerte, fără încărcătură nucleară.

Ogiva noilor bombe nucleare din programul B61-12 e dezvoltată de National Nuclear Security Administration (NNSA). Programul are ca obiectiv înlocuirea variantelor bombelor nucleare B61-3, B61-4 i B61-7, B-6110.

Bomba poate fi integrată și pe aeronave cu dublă comandă de tip F-15E și F-16C/D.

CITEȘTE ȘI: Rusia a reușit performanța de a grăbi modernizarea F-35. Avioanele americane cu capacități nucleare vor împânzi Europa

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel