5 dintre cele mai impresionante nave militare din istorie

Multe dintre conflictele militare importante care fac parte din istoria umanității nu s-au desfășurat doar pe uscat, ci și pe apă. În urmă cu mai multe secole, flotele navale ale țărilor dezvoltate din Europa - în special cele care alocau fonduri importante pentru explorarea noilor teritorii - au fost prevăzute cu diverse echipamente de apărare și atac.

Perioada marilor descoperiri geografice a fost foarte agitată din punct de vedere politic, iar pirateria era de asemenea unul dintre elementele cu care navele trebuiau să se confrunte pe mări și oceane.

În secolul trecut, navele de război au ajuns la un cu totul alt nivel, încorporând dotări moderne, capabile de performanțe importante în luptă. Navele din marina militară ale statelor din întreaga lume (atât nave de suprafață, cât și submersibile) au fost astfel dotate cu sisteme complexe de arme care să permită atât apărarea, cât și incursiunile ofensive.

Youtube video image

Navele militare sunt ilustrate în multe filme de război care documentează în special cele două mari conflicte mondiale din secolul XX, dar și războaie din trecutul îndepărtat. Printre producțiile cinematografice demne de urmărit care expun vapoare și submarine, se remarcă K-19: Submarinul ucigaș (2002), Război pe mare (1965), G.I. Jane (1997), Morning Departure (1950), Submarinul (1981), Kursk (2018), Submarinul în pericol (1978), Kon-Tiki (2012). Alte filme de tip dramă istorică prezintă de asemenea, în unele scene, nave militare folosite în războaie.

Jocurile video transpun și mai bine publicul în universul navelor militare, căci permit pasionaților de astfel de forme de divertisment o interacțiune mult mai intensă. World of Warships este probabil cel mai celebru titlu, dar există multe alte jocuri video similare pentru PC-uri, console sau dispozitive mobile. Și pe platformele de jocuri de noroc sunt sloturi cu această tematică. Pe lângă jocuri de ruleta cazino, blackjack sau baccarat, unii operatori au o colecție bogată de sloturi video, iar Imperial Wars de la Amusnet Interactive și Spartacus Legendary Warrior
de la Red7 sunt două jocuri dedicate celor pasionați de nave militare.

Iată mai jos câteva dintre cele mai impresionante nave militare din istorie:

Bismarck

Considerat a fi cea mai puternică navă de război din Oceanul Atlantic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Bismarck era cea mai mare navă de război din istorie la data lansării sale la apă, în septembrie 1939. Mândria flotei germane avea o greutate cu încărcătură completă de 53.200 de tone! Scufundarea navei amiral HMS Hood din cadrul Royal Navy, într-o bătălie de 8 minute, a produs consternare în Marea Britanie. Drept urmare, Bismarck avea să fie atacat și scufundat pe data de 27 mai 1941, împreună cu circa 500 de membri ai echipajului.

Yamato

O altă navă impunătoare a fost Yamato, numit după antica provincie japoneză. Cu o greutate de peste 65.000 de tone și o lungime de 263 de metri, a servit Marina Imperială Japoneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Tunurile puteau arunca proiectile de 1450 kg pe o distanță de 25 de mile nautice, iar blindajul ajungea în unele zone la grosime de peste 60 de cm. Cuirasatul japonez a avut o soartă asemănătoare cu cea a vasului Bismarck. Bombardamentele americane au fost cele care au lichidat nava Yamato.

Missouri

Această navă de luptă clasa Iowa construită pentru Marina Statelor Unite ale Americii în anii `40 și este prezent o navă muzeu. Lansat la apă în anul 1944, vasul reprezintă ultimul cuirasat comandat de SUA. A avut un rol important mai ales după cel de-Al Doilea Război Mondial, acționând mai degrabă ca un vehicul diplomatic, un ambasador al forțelor americane în Europa. USS Missouri (BB-63) a urmat altor nave din clasa Iowa precum New Jersey și Iowa.

Mikasa

Iată o altă navă japoneză, dar mult mai veche. Nava de război Mikasa a fost construită pentru Marina Imperială Japoneză la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost esențială acțiunilor flotei în Marea Galbenă în 1904 și în Strâmtoarea Tsushima în 1905. Cu o lungime de 132 de metri, vasul a fost lansat la apă pe data de 8 noiembrie 1900.

Victory

HMS Victory, navă de primă clasă cu 104 tunuri - pe trei punți - din linia Marinei Regale, a fost dată în folosință pe data de 7 mai 1765 - așadar, este vorba despre un vas de la finalul secolului al XVIII-lea, care iată că își face loc în acest top. Cu o lungime de 69 de metri, este cea mai veche navă navală din lume încă în funcțiune!

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel