2021, anul în care supremația lui F-22 nu va mai putea fi contestată? Americanii vor trebui însă să sacrifice capacitatea stealth

F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force
F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force

2021 ar putea fi anul în care aeronavele F-22 Raptor își vor confirma statutul de cele mai bune avioane de luptă din lume.

Analistul militar David Axe, într-un material publicat de National Interest, precizează că interoperabilitatea dintre F-22 și celelalte structuri de forță din cadrul Armatei americane ar putea consolida supremația aeronavelor F-22, considerate și așa de mulți experți și pasionați din domeniu ca fiind cele mai performante avioane de luptă din lume.

Mai exact, ar fi vorba de o mai bună conexiune între F-22 și alte avioane de luptă, dar și cu navele de război ale US Navy și cu Forțele Terestre ale SUA. Acest lucru se va realiza printr-un sistem de transmitere a datelor denumit Link 16. Astfel, implementarea sistemului ar permite aeronavelor F-22 să conducă și să coordoneze și alte forțe în cadrul unei posibile confruntări.

Sistemul de transmitere al datelor Link 16 este implementat pe diferite aeronave militare americane și sisteme de apărare antiaeriană, atât în SUA, cât și în NATO. Spre exemplu, inclusiv aeronavele F-16 pe care țara noastră le-a achiziționat dispun de acest sistem. Nu însă și F-22 Raptor. 

Axe scrie că acest lucru e cauzat de faptul că sistemul ar știrbi capacitatea stealth a aeronavei. Autoritățile de la Washington sunt însă pregătite să facă acest compromis pentru a remedia această „deficiență majoră” pe care F-22 o are.

Implementarea acestui sistem pe F-22 Raptor se va face de către US Air Force și Lockheed Martin.

CITEȘTE ȘI: Un general american sfătuieşte Washingtonul: 'F-22 e bijuteria coroanei. Stoparea producției a fost o tragedie'

 

Capacitățile F-22 Raptor vor fi greu de egalat 

 

F-22 Raptor este unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. În comparație, costul pe unitate pentru F-35 a scăzut sub 100 de milioane de euro.

Potrivit unui anunț din 2019 al Pentagonului, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, va costa 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.

Există în prezent doar 186 de aeronave F-22 Raptor operaționale. Evident, toate sub comanda SUA. 

CITEȘTE ȘI: Chinezii nu se sperie de F-22 Raptor. Într-un potențial conflict, un oficial al Chinei crede că F-22 ar avea soarta avioanelor F-4 în Vietnam

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel