Chinezii nu se sperie de F-22 Raptor. Într-un potențial conflict, un oficial al Chinei crede că F-22 ar avea soarta avioanelor F-4 în Vietnam

Potrivit părții chineze, F-22 Raptor, printre cele mai performante aeronave din lume, ar avea o slăbiciune în fața aparatelor Beijingului în condițiile unui ipotetic conflict.

Yang Wei, cel care conduce departamentul de design al programului J-20, avion în opinia Beijingului de generația a V-a, dezvoltat de chinezii de la Chengdu, care ar trebui să fie răspunsul la F-22 și F-35, consideră că F-22 Raptor al SUA are o slăbiciune majoră: În opinia sa, aeronavele F-22 au fost dezvoltate pentru a contracara Rusia în Europa, și nu ar face față Chinei în Pacific.

Mai mult, într-un material publicat de o revistă chineză de apărare, citat de Forbes, Yang Wei merge mai departe și susține că în cazul în care americanii ar folosi aeronavele F-22 împotriva Beijingului, Raptorul ar avea aceeași soartă precum F-4 Phantom în Vietnam între 1965 și 1973. Wei a făcut referire la faptul că deși F-4 a fost un avion de vânătoare performant, nu a reușit să se adapteze în condițiile de luptă din Vietnam.

 

China spune că F-22 Raptor nu ar face față J-20 în Pacific 

 

2. Chengdu J- (chengdu_j_20_china_33131100.jpg)

Foto: Chengdu J-20 China

 

Opinia oficialului este împărtășită de mai mulți experți militari chinezi care subliniază că J-20 are un avantaj major în fața F-22 Raptor: faptul că avionul chinez a fost dezvoltat ulterior, pe baza lecțiilor F-22, adică a deficiențelor aeronavelor SUA și dispune de tehnologii noi. Aceștia admit că Beijingul s-a inspirat în dezvoltarea J-20 din F-22.

Iar chinezii susțin că F-22 a fost inițial conceput pentru contracararea Rusiei nu pentru a se confrunta cu Armata de Eliberare a Poporului a Chinei. 

Jurnalistul militar Michael Peck, expert în domeniul apărării, în analiza sa pentru Forbes, tranșează „disputa”. Acesta admite că F-22 are anumite caracteristici mai potrivite pentru o dispută aeriană în Europa de Est decât în Pacific. Spre exemplu, raza Raptorului este de aproximativ 800 de kilometri, în timp ce J-20 dispune de o rază de aproximativ 1.100 de kilometri. Acest aspect îi oferă aeronavei J-20 un avantaj în zone precum Marea Chinei de Sud. Dar e mult prea mult spus că F-22 ar fi surclasat....

 

Și, totuși, F-22 Raptor ...

 

Peck consideră că o asemenea comparație, a F-22 Raptor cu F-4 Phantom este ca și „cum ai compara un Ferrari cu un microbuz”. Și asta pentru că F-4 a fost dezvoltat ca un interceptor la finalul anilor 1950, împotriva amenințării sovietice.  F-4 nici măcar nu dispunea inițial de un tun. 

Mai mult, situația în care chinezii compară un eventual conflict în Marea Chinei de Sud cu ceea ce s-a întâmplat în Vietnam e cel puțin deplasată. Și nu e decât propagandă. În primul rând pentru că F-22 e printre cele mai performante aeronave dezvoltate vreodată, dispune de tehnologie stealth și senzori care permit aeronavei de luptă să lovească ținte la distanță mare, iar rachetele AIM-120 pot lovi la 160 de kilometri distanță. Acestora li se adaugă manevrabilitatea excelentă pe care F-22 o are. Și, subliniază Peck, doar ideea că F-22 ar putea intra într-un dogfight cu avioanele de luptă ale Chinei este aproape „nebună”. În plus, SUA ar dispune și de avioane de avertizare timpurie și sisteme de la sol care ar permite aeronavelor F-22 să detecteze și să distrugă țintele fără a intra în raza potențialului inamic. Lucru valabil și pentru F-35.

Notă DefenseRomania: Împărtășim opinia jurnalistului militar Michael Peck, la care am adăuga, că, spre deosebire de aeronavele J-20 ale Chinei, avioanele F-22 Raptor au fost utilizate în operațiuni reale de luptă. Lucru care le oferă un alt avantaj de netăgăduit.

 

Despre F-22 Raptor

 

3. -imagine fara descriere- (f_22_24695800.JPG)

Foto: F-22 Raptor

 

F-22 Raptor a fost unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. În comparație, costul pe unitate pentru F-35 a scăzut sub 100 de milioane de euro.

Potrivit unui anunț din 2019 al Pentagonului, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, va costa 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.

Există în prezent 187 de aeronave F-22 Raptor operaționale. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel