Chinezii nu se sperie de F-22 Raptor. Într-un potențial conflict, un oficial al Chinei crede că F-22 ar avea soarta avioanelor F-4 în Vietnam

DefenseRomania Team / 16 aug 2020 / 15:02

Potrivit părții chineze, F-22 Raptor, printre cele mai performante aeronave din lume, ar avea o slăbiciune în fața aparatelor Beijingului în condițiile unui ipotetic conflict.

Yang Wei, cel care conduce departamentul de design al programului J-20, avion în opinia Beijingului de generația a V-a, dezvoltat de chinezii de la Chengdu, care ar trebui să fie răspunsul la F-22 și F-35, consideră că F-22 Raptor al SUA are o slăbiciune majoră: În opinia sa, aeronavele F-22 au fost dezvoltate pentru a contracara Rusia în Europa, și nu ar face față Chinei în Pacific.

Mai mult, într-un material publicat de o revistă chineză de apărare, citat de Forbes, Yang Wei merge mai departe și susține că în cazul în care americanii ar folosi aeronavele F-22 împotriva Beijingului, Raptorul ar avea aceeași soartă precum F-4 Phantom în Vietnam între 1965 și 1973. Wei a făcut referire la faptul că deși F-4 a fost un avion de vânătoare performant, nu a reușit să se adapteze în condițiile de luptă din Vietnam.

 

China spune că F-22 Raptor nu ar face față J-20 în Pacific 

 

2. Chengdu J- (chengdu_j_20_china_33131100.jpg)

Foto: Chengdu J-20 China

 

Opinia oficialului este împărtășită de mai mulți experți militari chinezi care subliniază că J-20 are un avantaj major în fața F-22 Raptor: faptul că avionul chinez a fost dezvoltat ulterior, pe baza lecțiilor F-22, adică a deficiențelor aeronavelor SUA și dispune de tehnologii noi. Aceștia admit că Beijingul s-a inspirat în dezvoltarea J-20 din F-22.

Iar chinezii susțin că F-22 a fost inițial conceput pentru contracararea Rusiei nu pentru a se confrunta cu Armata de Eliberare a Poporului a Chinei. 

Jurnalistul militar Michael Peck, expert în domeniul apărării, în analiza sa pentru Forbes, tranșează „disputa”. Acesta admite că F-22 are anumite caracteristici mai potrivite pentru o dispută aeriană în Europa de Est decât în Pacific. Spre exemplu, raza Raptorului este de aproximativ 800 de kilometri, în timp ce J-20 dispune de o rază de aproximativ 1.100 de kilometri. Acest aspect îi oferă aeronavei J-20 un avantaj în zone precum Marea Chinei de Sud. Dar e mult prea mult spus că F-22 ar fi surclasat....

 

Și, totuși, F-22 Raptor ...

 

Peck consideră că o asemenea comparație, a F-22 Raptor cu F-4 Phantom este ca și „cum ai compara un Ferrari cu un microbuz”. Și asta pentru că F-4 a fost dezvoltat ca un interceptor la finalul anilor 1950, împotriva amenințării sovietice.  F-4 nici măcar nu dispunea inițial de un tun. 

Mai mult, situația în care chinezii compară un eventual conflict în Marea Chinei de Sud cu ceea ce s-a întâmplat în Vietnam e cel puțin deplasată. Și nu e decât propagandă. În primul rând pentru că F-22 e printre cele mai performante aeronave dezvoltate vreodată, dispune de tehnologie stealth și senzori care permit aeronavei de luptă să lovească ținte la distanță mare, iar rachetele AIM-120 pot lovi la 160 de kilometri distanță. Acestora li se adaugă manevrabilitatea excelentă pe care F-22 o are. Și, subliniază Peck, doar ideea că F-22 ar putea intra într-un dogfight cu avioanele de luptă ale Chinei este aproape „nebună”. În plus, SUA ar dispune și de avioane de avertizare timpurie și sisteme de la sol care ar permite aeronavelor F-22 să detecteze și să distrugă țintele fără a intra în raza potențialului inamic. Lucru valabil și pentru F-35.

Notă DefenseRomania: Împărtășim opinia jurnalistului militar Michael Peck, la care am adăuga, că, spre deosebire de aeronavele J-20 ale Chinei, avioanele F-22 Raptor au fost utilizate în operațiuni reale de luptă. Lucru care le oferă un alt avantaj de netăgăduit.

 

Despre F-22 Raptor

 

3. -imagine fara descriere- (f_22_24695800.JPG)

Foto: F-22 Raptor

 

F-22 Raptor a fost unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. În comparație, costul pe unitate pentru F-35 a scăzut sub 100 de milioane de euro.

Potrivit unui anunț din 2019 al Pentagonului, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, va costa 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.

Există în prezent 187 de aeronave F-22 Raptor operaționale. 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy