12 elicoptere militare Mi-24 pentru Kiev - decizia Macedoniei care a înfuriat-o pe Zaharova: ”Faceți o mare greșeală!”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mi-24PU1 al Forțelor Armate ale Ucrainei /  foto: Ukroboronprom
Mi-24PU1 al Forțelor Armate ale Ucrainei / foto: Ukroboronprom

Macedonenii au ”repatriat” o parte din echipamentele militare cumpărate de la Ucraina în 2001.

După ce luna aceasta oficialii macedoneni au recunoscut că au transferat Kievului aeronave militare Su-25, Macedonia de Nord a anunțat că intenționează să trimită Ucrainei 12 elicoptere militare Mi-24 de fabricație rusă, pe care Skopie le-a achiziționat din Ucraina în 2001, o tranzacție similară cu cea a aeronavelor Su-25. 

Patru elicoptere au fost modernizate la standarde NATO, în colaborare cu Elbit Systems

După cum scrie Kommersant, Macedonia de Nord a trimis deja patru avioane Su-24 și mai multe tancuri T-72 în Ucraina, pe care le-a achiziționat și de la Ucraina la un moment dat. Guvernul macedonean ar trebui să discute în curând despre donarea de elicoptere.

Conform planurilor noastre de modernizare, toate echipamentele care au fost donate până acum sunt aproape de finalizare, nu vor fi parte integrantă a armamentului nostru și este foarte sigur că ar trebui să-l scoatem din funcțiune sau să îl distrugem într-un scurtă perioadă de timp” a declarat ministrul macedonean al apărării Slavjanka Petrovska, citat de REuropaLiberă.

Ea a spus că valoarea elicopterelor Mi-24 este de aproximativ 30 de milioane de euro și că SUA au aprobat recent circa 140 de milioane de dolari pentru modernizarea și achiziționarea de noi echipamente militare pentru armata macedoneană.

Elicopterele sunt adaptate pentru cooperare cu forțele NATO, echipate cu avionică modernă, ceea ce permite utilizarea căștii cu vizieră cu sistem de ochire pe timp de noapte și a sistemului ANVIS/HUD, de tip head-up display, de la Elbit.

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit cu premierul macedonean Dimitar Kovacevski și i-a mulțumit pentru ajutor, în timp ce, pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Marija Zaharova, a declarat că ”Macedonia de Nord este o țară suverană care poate lua decizii în mod independent”.

Totuși purtătoarea de cuvânt a MAE rus a ținut să sublinieze că „consideră decizia Macedoniei ca fiind o importantă greșeală a guvernului macedonean”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel