Zile grele pentru ucraineni. După ce și-au învățat lecțiile, rușii încearcă o ofensivă pe scară largă în est

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindate rusești / ministerul apărării, facebook
Blindate rusești / ministerul apărării, facebook

Trupele ruse își continuă valul de atacuri în estul Ucrainei.

Despre pericolul trupelor ruse masate în estul frontului Ucrainean, în apropiere de Harkiv, vorbea zilele trecute și președintele Zelenski, cu ocazia vizitei în România.

Iată că ultimele informații arată că rușii atacă în apropiere de Avdiivka (localitate care este în pericol de a fi încercuită), precum și lângă Kupiansk, Lîman, Bahmut sau lângă Mariinka, a anunțat joi Statul Major ucrainean într-un briefing de dimineață. Potrivit acestuia, în ultima zi au avut loc 95 de ciocniri, iar unitățile ruse atacatoare au reușit să se respingă.

Numărul de atacuri pe zi este semnificativ mai mare decât media recentă, notează ziarul Ukrainska Pravda. Numărul pierderilor inamicilor raportate de ucraineni arată intensitatea crescută a luptei. Rușii au pierdut 990 de soldați, 42 de tancuri și 44 de vehicule blindate și 32 de sisteme de artilerie într-o zi. Totuși, aceste cifre nu pot fi verificate în niciun fel și probabil sunt exagerate, dar cu siguranță numărul pierderilor rusești este mult mai ridicat decât în zilele trecute.

 

Situația din regiunea Donețk, care se află în strânsoarea trupelor rusești, este foarte dificilă pentru ucraineni

Frontul ucrainean / Sursa: ISW

Trupele de ocupație ruse au devenit mai active în regiunea Avdiivka din regiunea Donețk . Rușii au desfășurat acolo mii de soldați și zeci de vehicule. Lupte grele au loc acolo pentru a treia zi, dar datorită eforturilor eroice ale trupelor ucrainene, inamicul nu a făcut niciun progres serios, susțin ucrainenii. 

Atacurile precis direcționate au fost lansate de ruși după o pregătire puternică de artilerie în dimineața zilei de 10 octombrie. Imaginile geolocalizate arată trupele rusești avansând la nord-vest de Avdiivka, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Locurile atacurilor arată că Avdiivka este practic înconjurată.

Institutul pentru Studiul Războiului a scris că operațiunea de la Avdiivka arată capacitatea forțelor ruse de a învăța. Unul dintre comandanții ruși a spus că s-au concentrat pe focul contrabateriilor. Unitățile blindate rusești înaintează pe front, însoțite de infanterie, tancurile nu mai sunt lăsate neprotejate.

Bloggerul militar rus Vojak Z  a scris pe canalul său Telegram: „În primul rând, focul masiv de artilerie. Nu am văzut așa ceva în tot războiul. În al doilea rând, cooperarea clară între personal, grupuri de atac, recunoaștere aeriană și artilerie. Nimeni nu împinge soldați într-o mașină de tocat carne. Am mers de-a lungul șanțului, am întâlnit o poziție de tragere și ne-am retras”.

Trupele ruse atacă și în apropiere de Mariinka, la vest de Donețk, unde și ucrainenii s-au confruntat cu peste zece atacuri.

 

Atacurile rusești în alte locuri din Est

 

„În direcția lui Bakhmut, apărătorii ucraineni au respins atacurile rusești în cadastrul satului Andriivka. În același timp, Forțele de Apărare ucrainene își continuă atacurile la sud de Bahmut și au reușit în zonele de la est de Klișciivka și Andriivka. Pe direcția Lîman, forțele de apărare rețin înaintarea inamicului în Makiivka din regiunea Luhansk și Torsk și în pădurea Serebryan din regiunea Donețk. Acolo, apărătorii ucraineni au respins 15 atacuri”, a spus Statul Major ucrainean.

Zece atacuri au fost confruntate și în apropiere de Kupiansk, ceea ce arată că rușii nu se concentrează doar pe securizarea Donețkului, din care încearcă să-i împingă pe ucrainenii îngropați, dar încearcă și să lanseze atacuri din mai multe direcții, care sunt îndreptate cât mai departe. ca Sloviansk și Kramatorsk.

De asemenea, ucrainenii au trebuit să respingă atacurile la sud-est de Vuhledar asupra Șahtirskului și Zolota Niva. Totodată, atacul asupra Șahtirskului se desfășoară în flancul forțelor care în vară, după lupte grele, au înaintat de la Velika Novosilka de-a lungul râului Mokri Jala până la Urojaine, scurtând astfel frontul.

Luptele continuă în regiunea Zaporojie, unde ucrainenii încearcă să pătrundă până la Tokmak. Ucrainenii au respins atacul rus de la Verbove și și-au îmbunătățit poziția tactică pe Robotyne. ISW speculează că unul dintre scopurile ofensivei ruse din est este acela de a forța ucrainenii să mute trupele la Robotyne la est, ceea ce ar stopa înaintarea ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel