Aviația rusă mai pierde un Su-34, prăbușit într-un zbor de antrenament, iar două avioane militare ruse și un elicopter MI-28N au fost avariate lângă Moscova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Un avion de luptă rusesc Su-34 s-a prăbuşit miercuri în regiunea Voronej în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat agenţia de presă TASS, citând Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Aeronava Su-34 efectua un zbor de antrenament și zbura fără muniţie atunci când s-a prăbuşit într-o zonă pustie, a precizat sursa citată.

Cei doi piloţi s-au catapultat şi au fost apoi evacuaţi. Cauza accidentului ar putea fi o defecţiune tehnică, a precizat ministerul rus.

Acesta este cel de-al zecelea eveniment din 2023, când o aeronavă de luptă se prăbușește pe teritoriul Rusiei din cauza unui accident sau a unor piese defecte.

Într-un incident separat, mai multe aeronave ar fi fost avariate lângă Moscova, ca rezultat al unui sabotaj.

Direcţia principală de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat miercuri că sabotori neidentificaţi au atacat luni cu explozibili două avioane militare şi un elicopter ruseşti la baza aeriană Cikalovsk, situată în imediata apropiere a Moscovei, potrivit EFE.

"Persoane necunoscute au plantat explozibili şi i-au detonat asupra a două avioane - un AN-148 şi un IL-20 - aparţinând Regimentului special de aviaţie 354, pe acest aerodrom puternic păzit", a precizat GUR într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.

Un elicopter MI-28N folosit de Rusia pentru a doborî dronele utilizate de Ucraina pentru a ataca regiunea Moscovei a fost, de asemenea, avariat în timpul operaţiunii, se arată în comunicatul oficial. Un alt elicopter de acelaşi tip care staţiona în apropiere a suferit "avarii minore", susţine serviciul de informaţii militare ucrainean.

Incidentul a avut loc pe 18 septembrie, a informat Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei .

Conform GUR, nici avioanele şi nici elicopterul care au fost afectate nu pot fi reparate într-un interval scurt de timp.

Baza aeriană Cikalovsk găzduieşte avioane de luptă şi de recunoaştere ruseşti, precum şi elicoptere militare. Tot aici staţionează şi avioane guvernamentale. Potrivit GUR ucrainean, această acţiune de sabotaj asupra unui obiectiv militar cheie din apropierea capitalei ruse ar fi provocat "isterie" în rândul autorităţilor de la Moscova, notează EFE.

Conform portalului ucrainean Liga, doar 20 de avioane Il-20 au fost fabricate în URSS. Acestea sunt aeronave pentru acţiuni de recunoaştere şi război electronic. Avioane de acest tip au încetat să fie fabricate în 1976. Sunt echipate cu radar de observare laterală, sisteme de detecţie şi urmărire în infraroşu şi o serie de alţi senzori.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel