Zi neagră pentru ruși: Elicopter Mi-8 doborât de posibil friendly fire și avion Su-34 „căzut” și el. Ambele aparate, prăbușite în aceeași regiune

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.05.2023, citând surse aparținând serviciilor de urgență, că un avion de vânătoare și bombardament de tip Su-34 s-a prăbușit în Regiunea Bryansk.

Update: Rusia a pierdut în aceeași zi două avioane de luptă, un Su-35 și un Su-34, dar și două elicoptere Mi-8.

----

“Avionul Su-34 s-a prăbușit în apropierea graniței cu Ucraina. Soarta celor de la bord este în curs de stabilire”, a precizat una dintre surse.

După cum a menționat aceasta, cauzele accidentului sunt în curs de cercetare.

Anterior, tot în Regiunea Bryansk, s-a prăbușit și un elicopter de transport de tip Mi-8. Cei doi membri ai echipajului și-au pierdut viața. (Video)

“Elicopterul s-a prăbușit în orașul Klintsy, conform datelor preliminare, din cauza unui incendiu de motor”, a declarat o altă sursă a agenției Tass.

Potrivit acesteia, proprietatea elicopterului este în curs de stabilire. Serviciile de urgență sunt pe drum, urmând să se stabilească și împrejurările căderii aparatului de zbor.

 

Elicopterul Mi-8, doborât chiar de ruși. În aceeași regiune a mai picat apoi și un Su-34

 

2. Elicoptere... (mi-8mtpr-1-rychag_60561500.jpg)

Elicoptere rusești Mi-8MTPR-1 Rychag, foto: EngineeringRussia

Comentariul autorului: Mai multe informații despre catastrofele aeriene din Regiunea Bryansk din Rusia au fost postate pe Twitter și Telegram.

În ceea ce privește elicopterul Mi-8 au fost avansate, progresiv, mai multe cauze ale accidentului. Inițial, s-a spus că a fost vorba despre o defecțiune la motor, care ar fi luat foc în zbor. Ulterior, s-a avansat ideea că aeronava a fost doborâtă de o rachetă lansată cu ajutorul unui lansator portabil (MANPAD). În sfârșit, a treia versiune s-a referit la un așa-numit friendly fire (n.a. - foc prietenos), adică doborârea elicopterului de către apărarea antiaeriană proprie.

Într-o primă fază, s-a crezut că și în cel de-al doilea caz ar fi vorba tot despre un elicopter Mi-8. Ulterior, s-a confirmat faptul că aeronava prăbușită este de fapt un avion de tip Su-34. Mai multe postări de pe Twitter confirmă că acesta a fost doborât de apărarea antiaeriană rusă.

Pe rețelele de socializare se afirmă că, de fapt, pe 13 mai, în Regiunea Bryansk au fost doborâte cel puțin două elicoptere Mi-8 și un bombardier de front Su-34. Anumite surse chiar vorbesc și despre existența între “victime” și a unui avion de asalt Su-25.

În orice caz, se poate vorbi despre adevărate “zile negre” ale Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. La aparatele de zbor pierdute astăzi în Regiunea Bryansk trebuie adăugat și elicopterul Mi-28N, care s-a probușit pe 12 mai în apropierea localității Dzankoy din Peninsula Crimeea.

Trebuie precizat faptul că toate aceste incidente au loc în afara zonei de război, fiind vorba despre pierderi fără legătură directă cu acțiunile de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel