Zelenski trimite o delegație ucraineană la granița blocată cu Polonia pentru negocieri. Protestul fermierilor polonezi blochează în continuare puncte de graniță

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vizită în orașul Herson, eliberat de sub ocupație rusă. Foto: InUkraine
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vizită în orașul Herson, eliberat de sub ocupație rusă. Foto: InUkraine

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să trimită prim-ministrul Denis Șmîhal și alți membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei, în urma blocajelor, pentru a iniția negocieri, conform informațiilor furnizate de Agerpres, care citează DPA.

Președintele Zelenski a menționat într-o declarație video difuzată miercuri în limba ucraineană și poloneză că printre cei care ar trebui să participe se numără și ministrul Apărării Rustem Umerov. Această întâlnire este programată să aibă loc sâmbătă, marcând doi ani de la începerea războiului.

"Regretabil, acest blocaj la graniță pune în pericol furnizarea de arme pentru soldații noștri de pe front", a avertizat el.

Președintele Zelenski i-a adresat de asemenea solicitări prim-ministrului polonez Donald Tusk și președintelui polonez Andrzej Duda. "Vă rog, domnule prim-ministru Donald, să mergeți și dumneavoastră la graniță. Andrzej, domnule președinte, vă rog să sprijiniți acest dialog."

Zelenski a subliniat că aceasta este o problemă de securitate națională ucraineană și a declarat că este pregătit să conducă personal către graniță.

În același timp, președintele ucrainean a propus ca și Comisia Europeană să trimită reprezentanți la această întâlnire.

Fermierii polonezi au blocat camioanele care transportau cereale ucrainene la granița cu Polonia, exprimând nemulțumire față de politica agricolă a Uniunii Europene și față de importul de produse agricole ieftine din Ucraina. Se estimează că au fost afectate mii de camioane la punctele de trecere a frontierei.

Protestele au avut ca țintă și autobuzele și trenurile de marfă care veneau din Ucraina pentru prima dată în ziua de marți.

Polonia rămâne un important susținător al Ucrainei în războiul cu Rusia, care durează de aproape doi ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel