Kalibr rusești desupra României? Zelenski insistă: Ucraina a înregistrat zborul a 2 rachete rusești deasupra României

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi declara în această dimineață că două rachete Kalibr ar fi survolat teritoriul României, informație negată de Ministerul român al Apărării. Totuși, în discursul său de astăzi, președintele Zelenski susține că informația venită de la ucraineni este corectă. 

A fost sau n-a fost? - asta pare să fie principala întrebare cu privire la traiectoria rachetelor Kalibr lansate de Rusia, despre care Ucraina spune că au survolat spațiul aerian al României, iar Bucureștiul susține că rachetele de croazieră au zburat la 30 de km de frontiera țării noastre cu R. Moldova.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat despre atacul Rusiei de astăzi cu rachete și insistă că reprezintă o provocare pentru NATO și securitatea colectivă.

”De azi dimineață, inamicul a lansat cel puțin 70 de rachete într-un alt atac în masă. Cel puțin 60 de rachete au fost doborâte.”, spune Zelenski.

Președintele susține că mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al Moldovei și României, relatează Agerpres.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuriy Ignat, insistă că, potrivit echipamentelor radar ucrainene, 2 rachete ale Federației Ruse, lansate asupra Ucrainei pe 10 februarie, au zburat în spațiul aerian al Moldovei și României.

Există date radar, mijloace de control obiectiv. Bineînțeles că și țările membre NATO au observat această situație. Cred că vor exista materiale care să confirme acest lucru (date de la sistemele de supraveghere, radare – n.red.). Vom aștepta apariția materialelor care să demonstreze că aceste rachete (una sau mai multe) au survolat spațiul NATO. Conform datelor noastre, două rachete Kalibr au fost observate prin mijloace radar”, insistă oficialul, citat de UPravda.

 

Reacția MApN din această dimineață - Rachetele rusești Kalibr nu au survolat spațiul aerian al României

 

2. Radar fix ... (radar-fix-tps-117--aflat-in-dotarea-armatei-romaniei_50729700.jpg)Radar fix TPS-117, aflat în dotarea Armatei Române

Reamintim că MApN a precizat că sistemele de apărare antiaeriene ale României au identificat racheta rusă, dar aceasta NU a intrat în spațiul aerian al țării noastre, ci doar în cel al Republicii Moldova

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.

 

Atacul de astăzi al F. Ruse

 

În seara zilei de 9 februarie și în dimineața zilei de 10 februarie, forțele antiaeriene ucrainene au doborât 61 de rachete de croazieră din 71 ((Kh-101/Kh-555 – 43, Kalibr – 28).

Un total de 106 rachete (rachete de croazieră, 35 de rachete ale sistemului S-300 și 7 drone de tip Shahed) trase de Rusia asupra Ucrainei, susțin oficialii de la Kiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel