Spațiul aerian al României nu a fost survolat de o rachetă Kalibr rusească. Sistemul antiaerian a identificat racheta / Două MiG-21 LanceR au reacționat imediat

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete de tip Kalibr de pe o navă de suprafață. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Lansarea unei rachete de tip Kalibr de pe o navă de suprafață. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că două rachete rusești de tip Kalibr ar fi survolat spațiul aerian al României. Ministerul Apărării Naționale neagă însă această informație.

UPDATE - Ministerul Apărării Naționale susține că sistemele de apărare antiaeriene ale României au identificat racheta rusă, dar aceasta nu a intrat în spațiul aerian al țării noastre, ci doar în cel al Republicii Moldova

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.

----

Știrea inițială

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zaluzhnîi, pe Facebook și purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei Yuri Ignat au comentat incidentul:

„Pe 11 februarie la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova.

La aproximativ 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian românesc. După aceea, ținta aeriană specificată a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a granițelor celor trei state. În prezent, este monitorizat și se iau măsuri pentru distrugerea lui.

Racheta a fost lansată din apele Mării Negre”.

Într-o primă reacție, România a negat că spațiul ei aerian a fost survolat de două rachete rusești de tip Kalibr.

 

Ministerul Apărării Naționale neagă faptul că o rachetă rusească Kalibr ar fi survolat România

 

Ministerul Apărării a avut o reacție promptă.

„Informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă”, a transmis MApN către DefenseRomania.

 

Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat zborul rachetei deasupra spațiului aerian al Republicii Moldova

 

”În contextul informațiilor despre survolarea de către o rachetă a spațiului aerian al Republicii Moldova, Ministerul Apărării comunică următoarele:

Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel