Zelenski, în fața parlamentului Norvegiei: Avem nevoie de rachete anti-navă Harpoon și sisteme antiaeriene NASAMS

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri deputaţilor şi miniştrilor din parlamentul Norvegiei, într-un discurs ţinut prin videoconferinţă, să ajute mai mult Ucraina să reziste în faţa agresiunii militare ruse şi să-i ofere rachete anti-navă Harpoon, precum și sisteme antiaeriene NASAMS.

Vreau să fiu clar de ce avem nevoie. În special, vorbim despre rachete anti-navă Harpoon, precum și sisteme antiaeriene NASAMS. În plus, avem nevoie arme pentru a distruge vehiculele blindate și sistemele de artilerie'', a declarat ieri Volodimir Zelenski în timpul unei videoconferințe pe care a avut-o cu parlamentarii Norvegiei.

„Libertatea nu trebuie să fie înarmată mai slab decât tirania”, a mai spus Zelenski.

Președintele Ucrainei și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul pe care Norvegia l-a acordat până acum Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de arme. 

Potrivit lui Zelenski, coloanele vehiculelor blindate rusești nu încetează să intre în Ucraina, chiar dacă militarii ucraineni au distrus deja mai multe tancuri rusești și alte vehicule de luptă decât a pierdut Rusia în orice alt război pe care l-a purtat în ultimii 50 de ani.

Toate armele cu care ne puteţi ajuta vor fi folosite doar pentru a ne proteja libertatea noastră, dar şi libertatea voastră. Doar pentru a proteja libertatea și securitatea de care voi vă bucurați alături de alți europeni”, a subliniat Zelenski.

Președintele Ucrainei a menționat că rachetele rusești au lovit continuu, în fiecare zi şi în fiecare noapte, orașele ucrainene și infrastructura civilă. 

După cum remarca analiştii Defence24, asistența militară sub formă de rachete anti-navă AGM-84 Harpoon și sisteme antiaeriene NASAMS este foarte dorită de Ucraina.

Atât Harpoon, cât și NASAMS ar crește semnificativ capacitatea Ucrainei de a se apăra atât în ​​aer, cât și pe mare. Dar, cel mai probabil, solicitarea lui Zelenski pentru aceste sisteme de arme va rămâne fără răspuns. 

Pe de altă parte, tot ieri, Norvegia a anunţat că a livrat Ucrainei încă 2.000 de arme antitanc M72, ce se adaugă unui număr comparabil de astfel de arme trimise deja la scurt timp după declanşarea invaziei ruse.

Oslo a mai anunţat acordarea, prin intermediul Băncii Mondiale, a 20 milioane de euro pentru finanţarea serviciilor guvernului ucrainean, mai ales pentru plata salariilor personalului din sănătate, educaţie şi ale funcţionarilor, precum şi a pensiilor şi ajutoarelor sociale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel