Zbor istoric pentru F-16 norvegiene: O ultimă misiune alături de noile F-35, înainte să ajungă în România

F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene via. ShephardMedia
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene via. ShephardMedia

În cursul acestei săptămâni aeronavele F-16 Fighting Falcon ale Norvegiei au luat parte la ultima lor misiune, zburând alături de noile F-35. Evenimentul reprezintă un moment istoric pentru Forțele Aeriene Regale Norvegiene care încheie capitolul F-16 și încep un nou capitol, F-35 Lightning II.

Potrivit publicației ShephardMedia, care citează Forțele Aeriene Regale Norvegiene, ultima misiune a F-urilor norvegiene, una simbolică, a avut loc în această săptămână pe data de 6 ianuarie.

 

Ultima misiune pentru F-urile norvegiene sub comanda Forțelor Aeriene Regale Norvegiene

 

Aeronavele F-16 norvegiene vor fi înlocuite de avioane F-35 de generația a V-a.

Această ultimă misiune a F-16 norvegiene a fost anunțată și de DefenseRomania în materialul în care publicația noastră făcea referire la faptul că Norvegia închide baza aeriană principală de deasupra Cercului Arctic după ce trece de la F-16 la F-35.

E vorba de baza de la Bodo, principala bază aeriană a Norvegiei încă din 1955. Noua flotă de F-35 are sediul la baza aeriană Orland din sudul Norvegiei. Totuși, câteva F-35 vor desfășura misiunea de alertă de reacție rapidă (QRA) în cadrul NATO la baza aeriană Evenes, lângă Harstad, în nordul țării.

În ceea ce privește ultima misiune a F-urilor norvegiene, unul din cele două aeronave care a participat la zborul istoric va fi expus la muzeul aviației din oraș.

Potrivit sursei citate, până în 2025 țara scandinavă va deține 52 de avioane F-35 în configurarea F-35A. În martie 2020 Norvegia opera 22 de aeronave de tip F-35, primul avion de generația a V-a fiind livrat către Oslo în 2017.

 

Final de capitol pentru F-16 în Norvegia. Țara scandinavă a vândut 12 avioane unei companii private și 32 României

 

2. F-16 norve... (f-16-norvegia_97429100.jpg)

F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

 

Guvernul de la Oslo a anunțat oficial că până la 12 aeronave de tip F-16 au fost vândute prin Agenția Norvegiană pentru Tehnică Militară către compania privată Draken International din Statele Unite ale Americii.

Ulterior, tot în luna decembrie, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a transmis Parlamentului o solicitare de aprobare prealabilă, în vederea achiziţionării unui pachet de 32 de avioane F-16 Fighting Falcon de la Guvernul Norvegiei. Achiziția a trecut de forul legislativ.

Avioanele norvegiene vor face tranziția către F-35, deziderat pe care România vrea să-l atingă din 2030 încolo.

Afacerea e una bună ținând cont că țara noastră a achitat 354 de milioane de euro pentru aeronavele norvegiene, plus 100 de milioane pachetul logistic. F-16 norvegiene au o resursă de zbor mai mică decât F-urile portugheze, undeva la 2.500 de ore în medie, însă resursa e suficientă pentru trecerea pe următoarea generație. Mai mult, acestea vin la standardul M6.5.2, superior F-urilor portugheze care vor fi aduse și ele la acest standard în țară.

Mentenanța tuturor aparatelor o va asigura Aerostar Bacău.

CITEȘTE ȘI: Dîncu: Să fim sinceri. România nu are ce face cu F-35, chiar dacă ar fi avut bani. Le-am fi folosit tot ca F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel